(Avisa Oslo)

SISTE: Det skal ikke være flere livstruende skadet, men mange skadde. Det sier krimleder Roger Hjertø like før klokken 07.30. Lørdag morgen holdt politiet pressekonferanse om siste nytt.

Politiet bekreftet klokken 05.00 at gjerningspersonens bolig er gjennomsøkt.

NRK opplyser at gjerningspersonen er kjent for politiet, og han skal ikke ha ønsket å samarbeide.

Politiet har gjennomsøkt boligen til mannen:

– Vi har vært på flere adresser. Vi ønsker ikke å si noe om hva det har ført til, sier operasjonsleder Tor Grøttum til Avisa Oslo.

Politiet ønsker ikke å si noe mer om gjerningspersonen. Krimleder Roger Hjertø sier til Avisa Oslo rundt klokken 07.30 lørdag at politiet fortsatt ikke har avhørt den pågrepne mannen.


To drept, flere skadde

Klokken 01.14 natt til lørdag fikk politiet melding om en skyteepisode i Oslo sentrum. Meldingen gikk ut på at flere personer skulle være skutt ved London Pub, et populært utested for det skeive miljøet i Oslo.

To personer er bekreftet døde som følger av skytingen. 19 personer skal være skadet, der åtte av dem skal være sendt til sykehus, opplyser Oslo universitetssykehus.

– Ti personer er kjørt til helseforetak, hvor tre av dem er hardt skadd. I tillegg har tolv personer lettere skader, sa innsatsleder Tore Barstad til Avisa Oslo tidligere lørdag kveld.

OPPDATERT LØRDAG 09.30: To personer er drept, 10 alvorlig skadd, og 11 lettere skadd.

– Jeg kan ikke si noe mer om skadeomfanget deres, men noen er alvorlig skadd, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til VG klokken 03.06.

Klokken 07.30 sier Roger Hjertø til Avisa Oslo at ingen flere skal være livstruende skadet. Politiet kan ikke si hvor personene er skutt, eller om det ute eller inne, av hensyn til etterforskningen.

Oslo Universitetssykehus hadde en periode natt til lørdag økt beredskapen til rødt nivå.

– Vi har fått 7 stykker til Ullevål. De har gått inn via mottak. Én er gått til Akershus universitetssykehus og seks til legevakten. De er i utgangspunktet lettere skadet, sier pressevakt ved Oslo universitetssykehus Hedda Holt til AO klokken 03.10.

Én person pågrepet

– Vi har pågrepet en person i nærheten av åstedet like etter hendelsen, uttalte operasjonsleder Tor Grøttum til Avisa Oslo klokken 02.18.

Klokken 03.13 ble det meldt at det bare handlet om en gjerningsperson.

På spørsmål om hvilke våpen som er brukt, og spesifikt om det er brukt automatvåpen, svarte Grøttum at politiet ikke vil gå ut med hva som er benyttet.

Flere vitner har beskrevet våpenet som et automatgevær.

For tidlig å si om det er terror

– Hvordan jobber politiet videre nå?

– Vi er på stedet selvfølgelig, det er et stort åsted, og snakker med vitne. Vi gjør etterforskningsmessige skritt. Det jobbes bred, sa operasjonsleder Grøttum natt til lørdag.

– Etterforsker dere det som terror?

– Det vi etterforskninga vise. Det betyr ikke at det ikke er det, men vi må samle mer informasjon, sa krimleder Roger Hjertø til Avisa Oslo klokken 07.30.

Se intervjuet av innsatsleder Tore Barstad ilke etter klokken 02.00. Saken fortsetter under saken:

– Heroisk innsats

Det ble løsnet flere skudd ved tre utesteder; Per på Hjørnet, Herr Nilsen London på CJ Hambroes plass og Rosenkrantz' gate.

– Det er løsnet flere skudd. Det er flere personer som er hardt skadd. Politiet definerte dette tidlig som PLIVO (pågående livstruende vold), sa operasjonsleder Vidar Pedersen til Avisa Oslo natt til lørdag.

Politiet meldte om en uoversiktlig situasjon.

Tidlig lørdag morgen opplyser innsatsleder Tore Barstad at sivile bidro i pågripelsen av gjerningspersonen:

– Det finnes noen ordentlige folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på han her gjerningspersonen, sier politiets innsatsleder Tore Barstad til VG.

– Helt jævlig

Avisa Oslo hørte natt til lørdag et vitne som var inne på utestedet London at vedkommende hørte skudd utenfor.

– Det var helt jævlig, sier vitnet.

Avisa Oslos reporter så personer som trøster hverandre utenfor sperringene. Det er kaotiske tilstander i Oslo sentrum etter skytingen. Store mengder politistyrker var på stedet, og ambulansepersonell hjalp skadde. Et helikopter sirklet over åstedet.

Politiet sperret av området klokka 01.30, og ba folk trekke vekk fra krysset mellom Kristian IVs gate og Rosenkrantz' gate. Kort tid senere utvider de sperringene til også å gjelde krysset mellom Arbeidergata og Kristian IVs gate.

– Folk var livredde

Marcus løp inn på utestedet etter skuddene: – Folk skrek: «han skyter, han skyter»