Team Rynkeby er et sykkelløp til Paris hvor deltakerne samler inn penger til veldedige formål som kjemper mot barnesykdommer. I Norge startet det med et lite lag i 2014 som donerte innsamlingen til Barnekreftforeningen. Samarbeidet har vart i 9 år og Team Rynkeby Norge har så langt syklet fram 60 millioner i sponsorpenger. I fjor satte de en ny rekord med en samlet pott på 14,7 millioner kroner.

– Dette er syklister som redder liv med innsatsen de gjør, de er ildsjeler uten sidestykke som vi er utrolig takknemlige for, sier Trine Nicolaysen, daglig leder for Barnekreftforeningen.

Pål Skogdal er en av rytterne fra Sandnes og ble først inspirert til å delta i 2019. Naboen hadde deltatt året før og Skogdal følte en tilknytning til formålet med turen.

– Vi ender ofte opp i et sånn hamsterhjul i hverdagen, hvor man er fokusert på livets oppgaver dag-for-dag. Denne turen lar oss fokusere på noe større og viktigere enn våre egne liv. Samtidig var det så givende for meg at jeg bestemte meg for å delta videre, sier Skogdal.

For deltakerne har det vært et år med forberedelser.

– Vi må legge ned mye tid og penger. Det er krav om trening og innsamling gjennom hele året, fra påmeldingen blir annonsert i September og til løpet starter i juli, sier Skogdal.

Løpet krever at rytterne har tilbakelagt minst 2500 km på sykkelen og har muligheten til å bidra til innsamlingen. På laget fra Rogaland har seks menn fra Sandnes klart å få plass.

– Vi er alle forent i oppgavene vi har og formålet for turen, og er opptatt av kjerneverdiene om veldedighet, trening og sosialt samhold. Det viktigste er å ha respekt for hverandre på sykkelen, å være oppmerksom på hva de andre trenger under turen, sier Skogdal.

Veldedighetsengasjementet ligger sterkt i rytterne og innsamlingsprosjektet stopper ikke etter at løpet er fullført. 27 august skal Pål Skogdal være med på å arrangere Austrått Aktivitetsdag. Der blir det matsalg og aktiviteter, og innsamlingen går direkte til Barnekreftforeningen.

– Alt av utstyret vi bruker er betalt med egen lomme, sånn at alle pengene vi samler inn faktisk går til Barnekreftforeningen, forklarer Skogdal. Han estimerer at draktene de bruker er verdt 1.7 millioner i sponsoravtaler. Ellers stiller laget som sykkelvakter for å samle inn penger.

Pengene går til et bredt spekter av forskning. Barnekreftforeningen ønsker å forbedre behandlingsmetodene og sørge for at pasientene får mindre skader når behandlingen er fullført. I tillegg tilrettelegger de for bedre livskvalitet for dem som sliter med barnekreft, gjennom psykososial forskning.

– Barnekreft er fortsatt veldig vanlig; det er den største dødsårsaken for barn mellom 1 og 14 år. Annenhver dag blir et nytt barn rammet og derfor er forskningen vår og pengene vi får til å drive den så utrolig viktig, sier Nicolaysen.

Slik har innsamlingene steget gjennom årene: