(Avisen Agder)

– Ja, det blir garantert løp i midten av mars. Vi ser frem til det, men er spente på hvor mange som melder seg på, sier daglig leder Ørjan Ravndal i Sesilåmi til Agder.

Årsaken til problemene i 2020 var spesielt vanskelige beiteforhold for villreinen den vinteren. Dette førte til at reinsdyrene trakk ned fra høyfjellet og blant annet befant seg i løypeområdet for Sesilåmi mellom Brokke i Setesdal og Sinnes i Sirdal. Det var høylytt motstand blant turrenn-entusiastene etter at det ble lagt ned forbud mot å arrangere løpet.

Avlyst to ganger

Det ble vurdert å flytte deler av traseen, men til slutt ble 2020-utgaven avlyst. I 2021 var det koronaen som stoppet løpet.

– Vi er godt i gang med planleggingen, og de første påmeldingene har kommet inn. Etter noen år preget av usikkerhet og avlysninger, er vi der vi skal være, og vi har også fått kontroll på økonomien, som var utfordrende, medgir Ravndal.

Ravndal og den øvrige Sesilåmi-staben er usikre på hvordan interessen for løpet er. Etter to års pause er det jo en mulighet for at tidligere deltagere kan ha fått sansen for andre ting enn å få i overkant av 50 kilometer på ski over fjellet.

– Derfor er det vanskelig å tippe hvor mange som melder seg på. Sist vi arrangerte løpet var det i overkant av 1100 deltagere. Hvis vi passerer 1000 i mars 2022, blir jeg veldig fornøyd. Men det kan også bli 800 eller 1500. Vi er rett og slett litt usikre.

Ikke Ski Classics

Siden 1976 har det 52 kilometer lange skirennet vært arrangert i Setesdal og Sirdal. Fra og med 202 var det meningen at løpet skulle bli en del av Ski Classics, som samler mange av verdens beste langløpere – blant annet Joar A. Thele fra Flekkefjord. Ski Classics tilsvarer verdenscupen i langrenn, men i langløp. Her skulle Sesilåmi bli en del av «Challenger»-gruppa, som er nivå to i Ski Classics.

– Løpet ble jo avlyst, men det er ikke lenger aktuelt. Vi måtte gjennomgå kostnadene, og kutte der det var mulig. Å bli en del av Ski Classics ville nok ha kostet for mye og gjort et for stort inngrep i økonomien. Vi velger i stedet for å satse på Sesilåmi slik det er og har vært, gjerne med enkelte forbedringer og tilpasninger. Poenget er å legge til rette for et best mulig løp over fjellet, slik vi har gjort siden 1976, forklarer Ravndal.

Ny rennleder

Trond Helge Sinnes er for øvrig engasjert som ny rennleder i Sesilåmi. Han er en erfaren mann fra Sirdal som enten har gått rennet selv eller vært med å arrangere de fleste av de 45 årene siden starten. I år 2000 var han rennleder. Han har også vært driftsleder/daglig leder for Feed Skiarena – fra starten på bygging av rulleskiløype i 1994 og fram til og med 2017. Sinnes fikk Ildsjelprisen av Norges Skiforbund i 2010.

Ørjan Ravndal fortsetter i en rolle i Sesilåmi med hovedansvar for økonomi, samarbeidsavtaler, kommunikasjon, markedsføring og så videre.

– Sesilåmi har med dette styrket organisasjonen og etter to krevende år med motgang nå ambisjoner om bringe løpet tilbake til gamle høyder, slår Ravndal fast.

Sesilåmi arrangeres av Tonstad IL, Sirdal skilag, Bygland IL og Valle IL.