(Nettavisen)

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): For drøye to uker siden fortalte Svindal at han har blitt diagnostisert med testikkelkreft.

I en lang og personlig tekst på Instagram delte den tidligere alpinisten den sjokkerende beskjeden.

– Jeg følte en endring i kroppen min. Jeg visste ikke hva det, eller om det var noe i det hele tatt, men jeg bestemte meg for å få det undersøkt. Legen sendte meg videre til sykehus, og der ble doktorens mistanke bekreftet: Jeg hadde testikkelkreft, skrev han.

Svindals kreft-beskjed kom overraskende på de fleste, blant andre hans tidligere lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde.

Han forteller at han fikk vite om det ganske tidlig i prosessen, ettersom de skulle på et arrangement sammen. Han visste ikke hvordan han skulle reagere på den dramatiske beskjeden.

– Han sa det til meg, og hvordan reagerer man på det? Det var sjokkerende, sier Aamodt Kilde til Nettavisen.

Les også: Skistjernen åpner opp: – Mye skam knyttet til det

– Det er typisk Aksel

Men selv om det var en brutal beskjed Svindal delte, var han fortsatt like rolig og kontrollert som han pleier å være.

Han gjorde ikke noe stort nummer ut av det, til tross for dramatikken som lå bak og de alvorlige konsekvensene som testikkelkreft kan medføre.

Akkurat dét tenkte Aamodt Kilde en del over.

– Han var så rolig da han fortalte om det, det er typisk Aksel egentlig. Det var litt sånn: «dette har skjedd og dette fikser jeg, og så får jeg bare gjøre det jeg kan for å komme meg gjennom det», forteller 30-åringen.

Les også: Northug-beskjeden overrasket landslagsløperne

– Heldigvis oppdaget han det såpass tidlig, noe som sikkert gjorde det lettere for han å prosessere hele greiene.

Svindal fortalte i Instagram-meldingen at både utredning og operasjon gikk kjapt, og at han allerede etter én uke visste at han hadde gode prognoser.

Aamodt Kilde er klar på at Svindals historie bare viser hvor sårbar man kan være, selv om man ofte kan føle seg som supermann som toppidrettsutøver.

– Man er jo sterk fysisk og man får litt følelsen av at det er ingenting som tar meg. Men den kommer ganske hardt på når det er Aksel Lund Svindal som sier han har fått kreft. For meg som har han som idol, og så få høre det, det vil bare si vi er sårbare, sier han.

Les også: Russisk skistjerne raser mot norsk presse: – Jeg er sjokkert

I jevnlig kontakt

Aamodt Kilde, som selv holder på med å forberede seg til en ny sesong, forteller at han og Svindal har en relativt tett dialog, og 30-åringen spør ofte hvordan det går med Svindal.

– Han har det jo for så vidt veldig fint, tror jeg. Det er jo litt sjokk for han og det er jo en prosess, og han blir nok veldig påpasselig med det å sjekke seg og det å være veldig på. Og det tror jeg de aller fleste hadde vært også, sier han.

Les også: Avslører konflikt med Bolsjunov – nektet å snakke med lagkamerat

Etter Svindal delte kreft-beskjeden har han blitt hyllet av flere, blant andre Kreftforeningen. De roser han for åpenheten han viser i den situasjonen han er i.

Aamodt Kilde er i likhet med Svindal klar på at det er viktig å sjekke seg.

– Vi må være flinke til å sjekke oss og vi må være flinke til å ta vare på hverandre. Og det å sørge for at man er i en posisjon hvor man får hjelp. Å bo i Norge er en veldig god start, sier han.