Dagens brød er ikke som de en gang var

BEDRE FØR: Artikkelforfatteren er ikke nevneverdig imponert over dagens butikkbrød.

BEDRE FØR: Artikkelforfatteren er ikke nevneverdig imponert over dagens butikkbrød.

Av

"Det meste av brødene som tilbys i dag er så løse at det blir en masse smuler under oppskjæringen," skriver Leif Flornes.

DEL

MeningerViser til NRK-debatten i forrige uke, hvor det ble hevdet at ca. 35 millioner brød fra dagen før ble kassert fordi kundene etterspurte kun ferske brød. I debatten var det ingen av deltakerne som tok opp manglende kvalitet på de brødene som blir tilbudt kundene i dag, som en mulig årsak til kasseringen.

Vi som har levd en stund husker hvordan et håndverks-bakt brød skulle lukte og smake. Fra før siste krig og i en del år etter krigen var det håndverks-bakst som dominerte. Samvirkelagene hadde sine egne bakerier, og mange selvstendige bakermestre konkurrerte om kundene ved å tilby kvalitets bakverk.

I Sandnes hadde vi bl.a. et lite bakeri i Gjestalvegen kalt ”Kringlå” som bakte brød av ypperste klasse, brød som var så populære, at du måtte stå på bestillingsliste fra uke til uke for å få kjøpt brød. Herligheten tok dessverre slutt på 70-80-tallet. De gamle gode bakermestrene forsvant p.g.a. høy alder og med dem de gamle oppskriftene. Kvalitets brød bakt av de gamle håndverkerne holdt seg godt i flere dager, og var du så heldig å få den sprø skalken på et nybakt brød med smør og sirup på, var det ingen kake som kunne måle seg med dette.

I dag ligger skalkene igjen i oppskjærmaskinen i butikken. Dette sier vel noe om kvaliteten på dagens brød. Nye teknikker, priskonkurranse og halvferdige brød fra utlandet som stekes i butikkene har endret brødkonseptet i for stor grad. Det meste av brødene som tilbys i dag er så løse at det blir en masse smuler under oppskjæringen, skivene er vanskelig å smøre, mange brødsorter er fulle av sukkerkulør og fuglefrø som kun er til glede for tannlegene.

Artikkeltags