30. april sparkes en ny runde av Bruktmarked på Ruten i gang igjen. Konseptet var svært populært i fjor og trakk masse folk til sentrum. Nå vil Sandnes kommune gjenta suksessen.

– Vi håper dette blir like bra som i fjor. Det var en helt egen stemning på Ruten da det var bruktmarked. Det var godt humør og mange gode samtaler mellom folk med felles interesser for ulike gjenstander, sier Bjarte Bjørnsen, som leder Sandnes Frivilligsentral.

Det er de som står bak organiseringen av bruktmarkedet. Det er gratis å melde seg på, men en må selv stille med bord og stol.

– Vi ser at det med gjenbruk og sirkulering er noe folk er opptatt av. Både av politiske grunner, men også fordi de synes det er kjekt å ta vare på miljøet og gjøre noen gode kjøp. Derfor vil vi videreføre suksessen, sier Bjørnsen.

Plass til 25

De som ønsker å selge ting på bruktmarkedet kan melde seg på fredagen uken før markedet. Det vil avholdes marked den siste lørdagen hver måned til og med september.

– Dette er et bruktmarked så folk har ikke mulighet til å selge ting de lager eller hobbyartikler, men brukte ting og redesign. Vi ser at det er mange som savnet å kunne kjøpe brukte LP-plater, så hvis noen vil selge det, er det et stort behov, sier Bjørnsen.

Det vil bli plass til mellom 20 og 25 selgere hver gang og de må booke plass på forhånd. I tillegg blir det lagt opp til en drop-in-sone for folk som har noen få ting de vil selge kanskje bare på et pledd.

I år er det Frivillighetens år og da mener kommunen det er passende å satse på bruktmarked som en del av markeringen.

– Det vil jo skje mye på Ruten dette året, men både Ruten Rocks og aktiviteter med lag og foreninger – og så har vi bruktmarked i tillegg. Det blir veldig bra, sier Bjørnsen.

Han vet ikke hvor mange folk som besøkte markedet i fjor, men det var stor tilstrømming av folk. De var også heldige med været, men har muligheten til å trekke under ringen dersom det skulle bli regnfullt.

Flytter fra Nytorget

Nylig ble det kjent at det tradisjonelle bruktmarkedet på Nytorget i Stavanger legges ned. Det betyr at mange av selgerne som sto der fra nå av vil stå på Ruten.

– Mange av de faste fra Nytorget vil være med, men det er også mange nye deltakere fra Sandnes, forteller Bjørnsen.

Han håper at Bruktmarkedet på Ruten kan bli en fast årlig tradisjon etter hvert. Nå er det andre året på rad det arrangeres etter at den nye parken på Ruten sto klar i 2020.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger da vi arrangerte dette i fjor og det er tydelig at det er noe folk ønsker. Vi håper det blir en tradisjon, sier Bjørnsen.

Sandnes Frivilligsentral driver allerede en Repair Café og merker at konseptet med gjenbruk har stor interesse. Her reparerer de brukte klær og ting, som leker. På lørdag skal de ha Repair Café på Kvadrat som en del av Grønne dager.