HANA: Mannskap fra Stangeland stasjon rykket torsdag kveld ut til Heiasvingen grunnet melding om mulig pipebrann. Meldingen kom inn like over klokken 20.00.

Brannvesenet fant ingen brann og klokken 20.30 meldte Rogaland brann og redning at mannskapet returnerer til stasjonen.

– Ingen brann, mannskap returnerer tilbake til stasjonen, melder de.

Slik oppstår pipebrann

Rogaland brann og redning IKS rykker stadig ut til pipebranner. De har tidligere kommet med noen tips til hvordan du kan unngå det, og ikke minst hva du skal gjøre dersom det skjer.

Årsaken til at pipebranner oppstår, er at beksot fester seg til pipa. Fuktig brensel fører til dårlig forbrenning. Resultatet er at det dannes et blankt lag med sot som legger seg som et lett antennelig belegg i pipa.

Rått brensel, lite trekk og for liten tilgang til frisk luft er de vanligste årsakene til beksotdannelse og sotbrann.

Dette må du gjøre

Hvis du oppdager pipebrann, er det viktig å stenge spjeldet, ringe brannvesenet og holde øye med pipa i etasjeskiller og på loft.

Riktig opptenning og riktig fyring gir altså mindre utslipp og mer varme. Her er Rogaland brann og redning IKS sin guide til å fyre riktig:

1. Bygg bålet riktig: Plasser et par tørre kubber nederst, og bygg noen etasjer med mindre kvist og opptenningsved. Legg to til tre opptenningsbriketter øverst.

2. Tenn fra toppen: Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret. Det gjør at man raskt får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.

3. Sørg for nok luft: La ventilene i vedovnen være helt åpen, og sett gjerne ovnsdøra på gløtt de første 15 minuttene til det brenner godt. Ikke steng spjeldet så mye at flammen dør ut. Sørg for at det er nok frisk luft i rommet, slik at ildstedet får «pusteluft».

4. Nye kubber: Nytt ilegg av ved bør gjøres når flammene begynner å forsvinne, og det meste av ved er blitt til glør. Unngå å fylle store mengder ved i ovnen og følg bruksanvisning.