Det kryr av folk i Langgata denne dagen. Sola skinner og det er ingen tvil om at flere har et ønske om å nyte den fine dagen på best mulig måte.

Kanskje har de også fått med seg den gamle Tempoen som rullet gjennom gata midt på dagen? Den gamle traveren har nemlig tatt turen fra Vitenfabrikken til Øglændkvartalet, og står pent og pyntelig utenfor noen tomme lokaler.

– Vi må kanskje få gang på den, sier Kjetil Andersen.

– Det hadde vært gøy, sier Pål Gøran Stolt-Larsen Pettersen.

– Denne kan vi bruke på små ærender eller hvis vi skal hente noen kasser med vin på vinmonopolet, sier han lattermildt.

Gjennom store vindusflater kan vi se inn på lokalene som skal huse byens nye bar: Tempo vinbar. Det er fortsatt en del som gjenstår, men folkene er på plass. Deriblant Pål Gøran, som er hentet inn som daglig leder.

Historien

Det er ingen tilfeldighet at vinbaren har fått navnet Tempo. Dette er noe de har tenkt på lenge. Selskapet til Kjetil, TPG, jobber med eiendomsutvikling i sentrum, og kommer stadig over nye historier om «Sandnes før i tiå». Selskapet står bak utvikling av Øglændkvartalet med Øglændhuset som skal tilbakestilles til sin storhetstid.

– Vi har lekt litt med tanken om å gjøre noe med det historiske. Etter å ha gjort et dykk i historien, kom vi frem til at Tempo kunne være et kjekt navn å bruke videre. Da vi satt oss ned med markedsutvikleren ga vi beskjed om at han kunne designe alt, men at vi allerede hadde navnet, forteller Kjetil.

– Vi vil hedre historien om Øglænd-industrien som startet i dette kvartalet og navnet fungerer godt på alle språk. Jeg har hørt at Tempo betyr tid på spansk og det passer godt til en vinbar - vin blir bedre med tiden, sier han med glimt i øyet.

Tempoen som står utenfor lokalene i dag er lånt fra Jærmuseet, men Kjetil lover at den vil komme innom baren på besøk på finværsdager:

– Hvis den står utenfor kan du være sikker på at uteserveringen er åpen.

– Vi ønsker å aktivt bruke historien til Tempo i lokalet, slik at gjestene får informasjon om bakgrunnen til navnet i baren. Enten på veggene eller i taket. Vi må se hvordan det blir først. Nå er vi også på den ene tomta til Øglænd, så det er naturlig å gjenfortelle litt om dette industrielle eventyret, sier han.

Høståpning

Den siste tiden har vært travel, men nå begynner de å få folkene på plass. I slutten av måneden skal også arbeidet innvendig starte.

– Så er det ferie, og i september kommer vel de siste tingene på plass. Vi satser på å åpne i oktober, men om det blir starten, midten eller slutten av måneden er ikke så viktig. Vi har god tid, sier de.

– Pål har vært en av dem vi ønsker å få med oss. Det er lettere å satse når man har de riktige folkene. Han er dyktig på vin og har mange historier om viner og vinland, forteller Kjetil.

For Pål Gøran, som er fra Stavanger, blir det spennende å komme tilbake til Sandnes igjen. Sist var i 2008 da han jobbet i oppvasken hos Charles & De.

– Dette tror jeg blir bra. Sandnes er en spennende by og det skjer mye her. Da jeg fikk sjansen til å drive en vinbar, tenkte jeg at det passer helt ypperlig. En vinbar blir en litt annen måte å jobbe på. Det skal være folkelig og lekent. Det blir vinsmaking og kursing – dette skal være en vinbar for alle, forteller han.

– Vi skal ha vin og snacks til de som vil ha. Det blir kanskje også litt samarbeid med noen av restaurantene i nærheten, sier han.

Lang erfaring

Den daglige lederen har lang erfaring i serveringsbransjen. I dag jobber han som kjøkkensjef og vinansvarlig på Noodle Noodle i Stavanger, og har flere år bak seg hos Tango. At Pål Gøran har blitt vinkelner er egentlig helt tilfeldig, og historien bak har han holdt for seg selv en stund:

– Jeg kan kanskje fortelle det nå. Det er litt morsomt. Jeg skulle egentlig bli kokk, som alle andre.

– Vi var på en studietur til Praha da jeg merket meg servitørene som var på restauranten. Hvordan de jobbet og hvordan det fungerte var spennende. Det ga kanskje blod på tann, forteller han.

Tilbake i Norge fortsatte han likevel med kokkedrømmen, og fikk prøve seg som kokkelærling hos Tango.

– Da jeg skulle begynne lærlingtiden hadde jeg fortsatt ikke hørt noe fra Tango, så jeg tok kontakt. Jeg fikk beskjed om at det kanskje ikke var rette plassen for meg å blomstre på, forteller han lattermildt.

– Men i salen passet jeg godt inn. Så da startet jeg som servitørlærling. Jeg har hatt ni år hos Tango etter det, forteller han videre.

Etter flere år i Stavanger er det nå Sandnes sin tur. Når vinbaren åpner i høst, vil parken utenfor stå ferdig og alt vil ligge til rette for de siste månedene av 2022. Uteserveringen kommer nok ikke før til våren:

– Dette blir bra! Vi får satse på finvær til våren, så vi kan starte uteserveringen tidlig. Dette må være en av de plassene med best solforhold på kvelden, sier de.

– Det er bare å sjekke om Tempoen står utenfor, legger de til.