Etter at koronapandemiens restriksjoner ble fjernet, har mange opplevd å bli syke. En mild forkjølelse, en hissig influensa eller andre uhumskheter har sørget for redusert tilstand hos en hel del, fordi vi i pandemitiden i større grad klarte å unngå smitte.
Blant sykdommene som er i sirkulasjon nå finner vi skarlagensfeber. Den kan gi feber, sår hals, øreverk, utslett og en rødlig tone i huden. Karakteristisk for sykdommen er også blekhet rundt munn og «jordbærtunge». Skarlagensfeber smitter ved dråpesmitte og kontaktsmitte, og har normalt en inkubasjonstid på én til tre dager.
Skarlagensfeber og alvorlig streptokokk gruppe A-sykdom
Skarlagensfeber skal alltid behandles med antibiotika, det gjelder også moderate/alvorlige halsbetennelser forårsaket av streptokokker. Øvre luftveisinfeksjoner med halsvondt og eventuelt utslett skyldes oftest virus og disse infeksjonene skal ikke behandles med antibiotika. Skarlagensfeber forekommer stort sett bare hos barn. Sykdommen begynner ofte med feber og halsinfeksjon, og etter hvert nuppete rød tunge (kalles jordbær- eller bringebærtunge) og sandpapiraktig utslett på kroppen og i kinnene.
sjeldne tilfeller kan streptokokker forårsake alvorlig sykdom som blodforgiftning, hjernehinnebetennelse eller hissig infeksjon i hud og muskler (også kjent som nekrotiserende fasciitt, eller infeksjon med kjøttetende bakterier). Risikoen for alvorlig infeksjon er noe høyere hvis barnet nylig har hatt virusinfeksjon som vannkopper eller influensa.
Sykdomsforløpet kan være svært akutt, og i enkelte tilfeller dødelig. Derfor er det viktig å være klar over hva man skal se etter.
Alvorlige symptomer (en eller flere av disse)
- Høy feber over 39 grader i kombinasjon med en av de andre symptomene
- Dårlig allmenntilstand, er sløv eller vanskelig å vekke
- Nakkestivhet
- Utslett som ikke lar seg trykke vekk
- Drikker og tisser lite
- Svært sterke smerter i et område av huden (vanligst armer eller ben). Smerten kan komme før du kan se noe på huden. Huden kan etter hvert bli varm, rød og hoven.
Kilde: FHI
Sandnesposten kjenner til at det nå er tilfeller av sykdommen blant skoleelever i Sandnes.
– Det er litt mer skarlagensfeber i omløp nå enn tidligere, sier kommuneoverlege Guro Hafnor Røstvig.
I midten av januar kunne Strandbuen melde om smitte også i vår nabokommune. Det er stort sett barn som smittes av skarlagensfeber, som tidligere var en fryktet sykdom. I dag behandles den med antibiotika, og medfører som regel ikke alvorlige komplikasjoner.
– Dette er en sykdom som bør behandles. Hvis man er syk så bør man følge vanlige råd, oppfordrer kommuneoverlegen.

Fortsatt mye smitte: – Hold deg hjemme hvis du er syk
