(Nettavisen)

Fra 16. mars til 7. april er det fortløpende utsendelse av skattemeldingen. Det er spesielt én feil mange gjør.

- Folk logger inn, sjekker oppgjøret, og går ut igjen, sier økonomisk rådgiver Lene Drange.

Alle som jobber og betaler skatt, eller har en formue som de er skattepliktige for i Norge, får skattemelding. Det er en oversikt over skatteyters formue- og inntektsforhold.

Fristen for å endre og levere skattemeldingen er 30. april.

- Mange kan nok bli overrasket over skattemeldingen i år. Korona har ført til permitteringer, hjemmekontor og billigere boliglån som påvirker skatten, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Mange får nemlig færre fradrag, og grunnet lavere boliglånsrenter får du også mindre fradrag for dette.

- Når du får mindre i fradrag, betyr det økt skatt, påpeker hun.

Kan tape titusener

Om du ikke går gjennom skattemeldingen, men kun sjekker hvor mye du får igjen på skatten eller må betale tilbake, kan du tape mye.

- Det er som regel penger å hente. Det er ikke alltid meldt inn riktige opplysninger, og det kan være dataproblemer som påvirker summen. Det er ditt ansvar å sjekke, sier hun.

Bruker du 5-15 minutter på å gå gjennom skattemeldingen, kan det lønne seg.

- Noen kan gå glipp av 20.-30.000 kroner i fradrag, om de ikke sjekker. Som regel er det ett eller to du fradrag du har krav på, sier Drange.

Nå tenker du kanskje at du ikke har barn, og ikke pendler til jobben. Men du har kanskje spart i BSU, refinansiert lånet ditt eller gjort noe annet med lånet? Det får du faktisk fradrag for.

For refinansiering av lånet får du faktisk fradrag for omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr , for eksempel.

- Å gå på fradragsjakt er utrolig viktig når du går gjennom skattemeldingen. For hver 1000-lapp du kan få i fradrag, får du igjen 220 kroner på skatten eller du får 220 kroner mindre i baksmell, sier Sandmæl.

Dette må du sjekke i skattemeldingen

Her er de viktigste punktene du må sjekke i skattemeldingen.

1. Inntekten din

Vanligvis stemmer inntekten fra arbeidsgiver og NAV, men sjekk så du er oppført med riktig inntekt for foregående år.

- Husk også å få med eventuelle inntekter fra Airbnb, Nabobil, et lite selskap, og lignende, påpeker Drange.

Koronaåret 2020 påvirket imidlertid inntekten til flere hundre tusen nordmenn negativt. Om du ikke gikk inn på skattekortet ditt og justerte inntekten, om du ble permittert eller mistet jobben, vil du kunne få en positiv overraskelse nå.

- Da kan du få igjen mer på skatten nå, siden du da har en høyere beregnet inntekt enn du i realiteten hadde, sier Sandmæl.

2. Er det riktig verdi på eiendommen din?

Det første du bør sjekke er at det er registrert riktig verdi på eiendommen din, og deretter bør du sjekke så du har fått alle fradrag du skal ha.

- Skatteetaten har et godt verktøy du kan bruke for å få oppdatert verdi på boligen din, sier Drange.

På Skatteetatene sine sider kan du beregne formuesverdien. Da fyller du inn eiendommens adresse, hvilken type bolig det er, om det er primær- eller sekundærbolig og din eierandel. Da får du opp formuesverdien på boligen, som du kan sjekke opp mot skattemeldingen.

Les også: Avliver boligmyter: Dette misforstår folk om boligkjøp

3. Gjeldsrenter - spesielt om du eier bolig med noen

Lavere rente på boliglånet det siste året gjør at du får mindre fradrag for gjeldsrenter.

- Hvis du ikke gikk inn og endret skattekortet ditt i fjor, og tok høyde for dette, vil det gi negativt utslag på skattemeldingen din nå, advarer Sandmæl.

Du risikerer med andre ord baksmell om skattekortet ditt tok utgangspunkt i at du skulle betale mer gjeldsrenter enn det du faktisk gjorde i 2020.

Å sjekke gjeldsrenter i skattemeldingen er imidlertid veldig viktig om du ikke eier boligen din alene.

- Eier du bolig med en annen, er det aktuelt å dele skattefradraget for gjeldsrentene med samboeren din, sier Drange.

Selv om du har lån sammen med en annen, innrapporteres det fra banken kun på én av dere - og det er vedkommende som får fradraget.

Rentefradraget for 2020 og 2021 er 22 prosent.

Begge lånetakerne skal ha 22 prosent fradrag av det dere har betalt i gjeldsrenter. Eier dere 50/50, bør altså den som får rentefradraget føre over halvparten til den andre, særlig når dere er samboere. Er dere gift er dette mindre viktig.

- Dette gjøres i skattemeldingen. Rentefradraget registreres som regel på hovedlånetaker, og det er gjerne den eldste av dere, sier Drange.

Det er imidlertid ikke nok at den ene endrer skattemeldingen. Den som får overført deler av fradraget til seg, må også gå inn og gjøre endringer.

«Uansett må totalsummen være den samme. Hvis gjeldsrenter reduseres med 10.000 kroner hos den ene, må den øke med 10.000 kroner hos den andre», skriver Skatteetaten.

4. Foreldrefradrag om du har barn

Har du barn, kan du ha krav på en rekke fradrag på skatten. Du kan få fradrag for utgifter knyttet til for eksempel barnehage, dagmamma, skolefritidsordning eller idrettsfritidsordning, ifølge Skatteetaten.

Det er foreldre med barn på 11 år eller yngre i inntektsåret, og foreldre med barn på 12 år eller eldre med særskilt behov for omsorg og pleie, som kan få foreldrefradrag.

- Det er viktig å sjekke så du får fradragene du har krav på. Noen ganger kan det være registrert at du har kun ett barn i barnehage selv om du har to, for eksempel, sier Drange.

Les også: Slik får du barn uten å bli ruinert - og to grep gir deg mer penger

Også Sandmæl advarer mot å hoppe over denne posten.

- Veldig mange dropper å sjekke foreldrefradraget, fordi det er ferdigutfylt. Det er imidlertid ikke sikkert at du har fylt opp kvoten, slik at du kan ha krav på mer i fradrag, sier hun.

Totalt kan du få 25.000 kroner i fradrag for ett barn, og 15.000 ekstra for hvert av de andre barna om du har flere. Av totalsummen får du 22 prosent igjen på skatten - eller redusert baksmell.

- Fradrag for SFO og barnehage er allerede rapportert inn og ferdigutfylt. Du kan også få fradrag for å kjøre omvei til og fra jobben for å levere og hente i barnehage eller SFO, barnevakt og kjøring til og fra barnevakten, sier Sandmæl.

5. BSU

Er du ung og sparer i BSU, skal du ha 20 prosent i skattefradrag for summen du sparte i fjor.

6. Reisefradrag

Du får fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted uavhengig av dine virkelige utgifter eller hvordan du kommer deg på jobb. Fradraget beregnes etter korteste strekning etter sats, og egenandelen for reiseutgifter var på 23.100 kroner i 2020.

Her bør du være særlig obs i år, advarer Sandmæl.

- Tidligere har dette feltet vært ferdigutfylt, basert på det du fylte inn året før. På grunn av permitteringer og hjemmekontor, står dette feltet tomt i år, sier hun.

Har du reist til og fra jobb også i 2020, og har krav på reisefradrag, må du derfor fylle inn dette selv.

Les også: Nesten 40 prosent gjør denne sparetabben: - Du taper penger

7. Arv eller gaver

Har du mottatt gave eller arv på samlet verdi på over 100.000 kroner i 2020, må du føre det inn i skattemeldingen. Dette er imidlertid kun en opplysningspost, da arv og gaver i utgangspunktet ikke er skattepliktig inntekt.

- Gjør det riktig til neste år

Om du endrer på noe i skattemeldingen, vil du også se at summen for hvor mye du får tilbake eller må betale i restskatt endrer seg. Dette er ifølge Drange et cirka-tall, men stemmer gjerne om du kun har endret enkle ting.

Hvor lang tid det tar fra du leverer skattemeldingen til du får skatteoppgjøret, varierer. Du kan få det innen to uker, men det kan også gå lenger tid - avhengig av hvor mange endringer du har gjort og hvor lett det er å kontrollere disse.

- Om du får mye tilbake eller får restskatt, bør du gå inn og endre på skattekortet, slik at det i alle fall blir mer riktig til neste år, oppfordrer Drange.

Hvis alt på skattemeldingen er riktig, trenger du ikke sende den inn.

- Det er viktig at du tar ansvar for å gå gjennom og sjekke så alt er riktig, og så bør alle ta seg tid til å gå gjennom alle fradragene, sier Sandmæl.