(Nettavisen)

Skattelistene for 2020 legges nå ut på morgenen. Og de viser at den rikeste som skatter til Norge, er Kjell Inge Røkke (63). Hans nettoformue er av ligningsmyndighetene vurdert til 19,63 milliarder.

Norges nest rikeste person i 2020 var SalMar-arving Gustav Magnar Witzøe (28) med en skattbar formue på 19,62 milliarder kroner. Det er så jevnt i toppen som det kan få blitt.

Gjennom 2020 steg kursen til Aker ASA, som Røkke eier 68,2 prosent av, med beskjedne 3,5 prosent. SalMar-kursen var i 2020 opp drøyt 10 prosent. Witzøe-familien eier gjennom investeringsselskapet 50,9 prosent av oppdrettsselskapet SalMar.

Les også: Hamrer løs på rikingliste: – Enorm og uholdbar makt

God for 40 milliarder

Røkke hadde en skattbar inntekt i 2020 på snaue 19 millioner kroner og betalte 175 millioner i skatt. Witzøe hadde derimot i fjor en inntekt på hele 211 millioner kroner og betalte 233,6 millioner i skatt. Norges to rikeste personer var også de som betalte mest i skatt i fjor.

Kjell Inge Røkke har store verdier plassert i børsnoterte selskaper, som gir en høyere ligningsverdi enn for mange av de andre rikeste i Norge (se lenger ned). Det er likevel store avvik fra tallene som offentliggjøres nå.

Nettavisen skrev i oktober at Røkkes formue i Aker var på drøyt 40 milliarder kroner. Siden den gangen har Aker-kursen steget, men kursen er litt ned fra toppen 10. november.

Nedgang

I 2019 hadde laksearving Witzøe den høyeste skattbare ligningsformuen med drøyt 20,9 milliarder kroner, 1,5 milliarder foran Kjell Inge Røkke. De to skilte seg klart ut, den neste på listen var eiendomskongen Ivar Tollefsen med en skattbar formue på 9,2 milliarder kroner. Felles for de begge er at det er ikke tore endringene fra i fjor.

I år er han nummer fire med en ligningsformue på 7,65 milliarder, altså en nedgang på nærmere 1,6 milliarder.

Listen over Norges rikeste personer kan du lese her:

Nummer tre og nykommer på listen er lederen i Oljefondet, Nicolai Tangen. Han har flagget hjem formuen til Norge og står oppført for fjoråret med en ligningsformue på 8,13 milliarder kroner.

På inntektstoppen i fjor troner bergenseren og velgjøreren Trond Mohn (78) med en inntekt på 303 millioner kroner. Hans formue er vurdert til 3,6 milliarder. Den nest høyeste inntekten hadde Ivar Tollefsen, med en en skattbar nettoinntekt på 289 millioner.

Les også: Kanskje flytter Witzøe, men han tar neppe med seg oppdrettsanlegget utenfor Frøya

Arvinger

Felles for flere av de rikeste på listen er at de er arvinger, som Gustav Magnar Witzøe. Verdier er overført til barna, men ikke stemmerettene. Far, fordi det er fedre det handler om på toppen av listen, har fortsatt den reelle kontrollen over selskapet eller selskapene.

I 2006 overførte SalMar-grunnlegger Gustav Witzøe nesten alle aksjene i det børsnoterte lakseimperiet til sønnen Gustav Magnar. Allerede som 23-åring hadde junior over 11 milliarder kroner i formue.

Misvisende

Men ligningstallene er til dels svært misvisende når det gjelder hva milliardærene virkelig er gode for.

Bladet Kapitals årlige liste over Norges 400 rikeste personer avslører de enorme forskjellene mellom ligningsformuene og hva milliardærene egentlig er gode for.

Hovedårsaken er at mange av Norges rikeste har plassert pengene i selskaper og eiendom som ikke er børsnoterte, og de får dermed langt lavere ligningsverdier. Støre-regjeringen senker aksjerabatten neste år fra 45 prosent til 35 prosent.

Kapital prøver å anslå reelle markedsverdier. Og når bladet utarbeider sin årlige rikingliste, inkluderes også barnas/familiemedlemmers tall i formuen til de som styrer butikken.

Les også: Slik krymper milliardærene formuen - ekstreme avvik

Over 50 milliarder

Kapital vurderte i september Odd Reitans reelle formue til 51 milliarder kroner, inklusive ligningsformuen til sønnene Ole Robert og Magnus.

Det var hakket foran rival og eier av NorgesGruppen, Johan Johansson (50,5). Men denne formuen inkluderer også tallene for faren Knut Hartvig Johansson, onkelen Torbjørn og fire sønner.

Kapital anslo for tre måneder siden Gustav Witzøe sr. til å være god for 45 milliarder kroner, inklusive sønnens registrerte ligningsformue.

En rekke av Norges rikeste personer på Kapital-listen skatter ikke til Norge, som John Fredriksen og cruisekongen Torstein Hagen. Deres tall er dermed ikke med i listene som nå offentliggjøres.