(Nettavisen)

(Kragerø Blad Vestmar): KV publiserer deres navn og bilde i samråd med familien, som inkluderer Tones nærmeste slektninger og Elin Sofies far.

– Tone og Elin Sofie var bare snille og gode. De stilte alltid opp for oss i familien. Jeg føler meg som knust glass på innsiden.

Det forteller Magnus. Han er Tones nevø og Elin Sofies fetter.

Han forteller om en stor sorg. De er en forholdsvis liten familie som i alle år har stått hverandre svært nære.

Nå vil de alltid savne to stykker rundt bordet under familieselskaper.

Les også:

Ambulansebesøk like før jul

I midten av desember skal Tone og Elin Sofie ha blitt syke. De hadde nettopp pyntet leiligheten til jul.

Etter at de hadde vært i dårlig form over flere dager, valgte et familiemedlem onsdag 21. desember å tilkalle ambulanse på deres vegne.

Elin Sofie hadde hyppig dialog med dette familiemedlemmet, som igjen oppdaterte Magnus fortløpende.

En ambulanse kom på besøk. Magnus opplyser at helsepersonell var til stede hos dem i like over en time.

Ingen av dem ble fraktet videre til sykehus.

– Ambulansepersonellet mistenkte at de var smittet med covid-19. De ble bedt om å kontakte sitt fastlegekontor. Det gjorde de, men så fikk de beskjed om ikke å møte opp så lenge det var mistanke om koronasmitte, hevder Magnus.

Kort tid senere, en gang i løpet av de få dagene fram til 2. juledag, mistet de begge livet.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

– Skal ikke være mulig i 2022

Politistasjonssjef Øystein Skottmyr ved Kragerø politistasjon opplyste til KV mandag ettermiddag at de foreløpige obduksjonsrapportene indikerer at kvinnene døde som følge av sykdom.

Magnus forteller til KV at rapportene omtaler lungebetennelse som en mulig årsak.

– Jeg skjønner ikke hvordan dette er mulig i 2022. Det skal jo ikke være mulig. Grunnen til at jeg velger å fortelle om dette, er at jeg håper dette aldri vil skje igjen med noen andre.

– De var syke og ba om hjelp, men ble avvist. Så døde de i sitt eget hjem. Nå finnes de ikke lenger. Det er for meg helt ubegripelig.

Magnus og familien setter spørsmål ved vurderingen som ble gjort av helsepersonellet. En åpenbar feilvurdering, mener han.

Ambulansesjef: – Ble gjort gode vurderinger

Ambulansesjef Knut Inge Brekka Skoland ved Sykehuset Telemark bekrefter overfor KV at ambulansen var på besøk hos kvinnene onsdag 21. desember.

De pårørende har fritatt ham fra taushetsplikten.

Han understreker innledningsvis at ambulansen ble tilkalt for å kun undersøke den eldste kvinnen, og at det ikke er journalført mistanke om koronasmitte i deres dokumenter.

– Vi hadde erfarne helsepersonell på stedet og det ble gjort gode og grundige målinger av pasienten. Det stemmer at vi var der en stund. Etter å ha konferert med lege, anbefalte vi henne å kontakte fastlegen sin, forklarer Brekka Skoland.

– Det var ingen umiddelbare funn den dagen som tilsa at pasienten trengte å bli fraktet direkte til sykehus. Hun ble oppfordret til å ringe 113 dersom helsetilstanden skulle bli verre, men vi hørte aldri noe mer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Går gjennom hendelsen internt

Ambulansesjefen forteller at han og kollegene har stor medfølelse overfor familien.

– Det er beklagelig at de pårørende opplever vår opptreden som kritikkverdig.

– Vi vil gå gjennom hendelsen internt for å se om vi kunne ha gjort noe annerledes.

  • Selv om de to avdøde kvinnene bodde i Kragerø kommune, hadde de fastlege ved et legekontor i en annen kommune. Kommuneoverlegen i den aktuelle kommunen opplyser til KV at saken skal undersøkes nærmere før det gis eventuelle kommentarer.