– Vi har prøvd å holde dette på et lavt nivå ved å informere foreldre og å snakke med elevene på skolen, for å ikke spre frykt. Vi tar dette svært alvorlig, sier rektoren på skolen til Sandnesposten.

Hendelsen skal ha skjedd om ettermiddagen tirsdag 3. januar.

Sandnesposten kjenner til barnets kjønn og alder, og hvilken skole det dreier seg om. Vi velger å anonymisere dette av hensyn til barnet.

Den siste tiden har det vært tre andre hendelser der «lokkemenn» skal ha forsøkt å tilnærme seg små barn på Austrått i Sandnes.

Lokket og truet

Hendelsen i Stavanger skjedde utenfor skoletid. Barnet fortalte to dager senere om hendelsen til skolen, som deretter tok saken videre, ifølge rektoren.

Mannen skal ha hatt skjegg, og skal ha forsøkt å lokke til seg barnet ved å tilby kattunger og godteri. Da barnet begynte å løpe bort fra mannen skal han ha ropt truende beskjeder. Bilen skal ha vært hvit med hvite skilter.

Rektoren forteller at skolen har vært i kontakt med politiet angående hendelsen, men at de ikke kommer til å dra ned på politikontoret for å levere en anmeldelse.

Moren til barnet varsler imidlertid at de kommer til å anmelde saken. Hun forteller til Sandnesposten at hendelsen har gjort sterkt inntrykk.

– Vi har opplevd det som veldig ubehagelig. Vi fikk vite om det da læreren ringte oss på torsdag. H*n vil ikke være på skolen i det hele tatt, og klarer ikke å sove alene.

Moren beskriver hendelsesforløpet slik:

– H*n hadde vært på butikken for å kjøpe godteri, og var på vei tilbake. Da kom det kjørende en bil som stoppet og spurte om h*n ville se på noen kattunger de hadde hjemme. Da h*n sa nei til det tilbød mannen godteri. H*n sa på nytt nei, og begynte å løpe mot fotballbanen der det var folk. Da snudde bilen.

– Kan barnet ha oppfattet situasjonen på en annen måte enn det som faktisk var tilfelle?

– Jeg har tenkt på det, men beskrivelsen og reaksjonen i etterkant gjør at jeg er sikker på at dette har skjedd.

Moren forteller at barnet ikke hadde lov til å være ute da hendelsen skjedde. Hun tror at dette i tillegg til mannens trusler gjorde at barnet ventet med å fortelle om hendelsen.

– Ikke engang til søsteren, og de har et veldig nært forhold.

Flere likhetstrekk

Det er flere likhetstrekk mellom hendelsene på Madla og på Austrått.

  • I tre av tilfellene har en hvit bil vært involvert.
  • I alle fire tilfellene har «lokkemannen» vært en mann.
  • I alle fire tilfellene har godteri blitt brukt som lokkemiddel.
  • Alle barna er i tilnærmet lik alder.

I etterkant av hendelsen i Stavanger, har det blitt sendt ut melding til de foresatte i den aktuelle klassen. Denne har så blitt delt videre på sosiale medier.

– Det er ingen grunn til å skape panikk, men kanskje lurt å minne ungene om at de aldri skal takke ja til å sitte på med fremmede, og at de bør gå sin vei og gi beskjed til en voksen hvis de får henvendelser som ligner på denne, står det i meldingen.

Etterforskningssjef ved Sandnes politistasjon, Elisabeth Vorland, sa mandag at det er vanskelig å si om det er en sammenheng mellom de to første hendelsene i Sandnes.

Politiet har nå økt patruljering i området på Austrått.

Kommunikasjonsrådgiver Hilde Urdal Fløysvik i Sør-Vest politidistrikt forteller onsdag at politiet ser på om det kan være en sammenheng mellom hendelsene Sandnes og Stavanger.