(Nettavisen)

– Myntinteressen har fått en klar vekst under koronaperioden. Folk har fått god tid der de sitter hjemme, og mange har plukket fram gamle myntsamlinger, forteller Ole Bjørn Fausa.

Han er styreleder i Samlerhuset, som selger mynter, medaljer og samlerobjekter. Han forteller at de har økt omsetningen under viruspandemien.

Her er ni klokker ekspertene mener vil øke kraftig i verdi: – Garanterer at du tjener penger

– En raritet av de helt sjeldne

Hvilke mynter er det så man kan få gode penger for? Det kommer blant annet an på alder og tilsand. Norske bruksmynter som er produsert etter 1920 har som regel liten verdi. Med noen unntak.

La oss se på noen av unntakene.

Ett av de mest kjente er 2-øringen fra 1968. Da myntserien for 1968 skulle lages hadde Norges Bank i utgangspunktet nok 2-øringer i sirkulasjon allerede. Derfor laget de kun noen få tusen mynter til bruk i det årlige samlesettet.

– Dermed ble denne 2-øringen en raritet av de helt sjeldne. En slik mynt i god stand er verdt rundt 30.000 kroner, forteller Fausa.

1- og 5-kroner fra 1997-2003, med spesifikke produksjonsfeil, er også ettertraktet. Hvis hullet mangler eller er feilplassert kan mynten være verdifull.

– Det finnes sikkert minst tusen slike mynter i mange hjem der ute. De kan være verdt fra 1000 til 10.000 kroner, sier Fausa.

Etter 2003 ble produksjonsmetoden endret og dagens mynter har ikke slike feil.

Alexander Røer er mynthandler hos hos Roschberg Mynthandel. Av mynter man typisk kan finne oppsamlet i syltetøysglass trekker han fram 5-øren fra 1918 og 1945 som verdifull mynter.

– De ble laget i små opplag, og det meste ble smeltet ned igjen. Mynten er gråsvart og ble laget i jern. I vanlig bruks-tilstand kan en slik være verdt 1000-1500 kroner. I perfekt kvalitet kan den være verdt opptil 10.000 kroner, sier han.

Røer nevner også 50-øren uten hull fra 1945, laget i sink. Det finnes også en med hull, som ikke er verdt noe.

– Den uten hull er veldig sjelden. I brukstilstand kan den være verd 3000-4000 kroner. I perfekt stand opp mot det dobbelte, sier han.

Bli med på vinkurs om bobler! Fredag 14.mai kl 20! Med rabattkode «plussbobler2021» betaler Nettavisen Pluss-abonnenter kun 149 kroner! Les mer her.

Spesielt ettertraktet

Går man tilbake til før 1920 kan man finne langt flere norske mynter med verdi. Ole Bjørn Fausa forteller at alle norske mynter i valør 10 øre og oppover ble laget i sølv fram til 1919.

– Bare på grunn av den blotte sølvverdien har de verdi, sier han.

Fausa forteller at gamle 2-kronemynter er spesielt ettertraktede. Den aller mest ettertraktede norske 2 krone-mynten ble i sin tid solgt for 372.000 kr. Det var en mynt fra 1887 i eksepsjonell kvalitet. Men selv mer ordinære 2 kronemynter av de sjeldneste årstallene kan gå for opp mot 30.000 kroner.

– Finner du en 2-krone i skuffen så ta godt vare på den. Vi antar at det finnes rundt 200.000 eksemplarer av 2-kronen i norske hjem – fra de vanlige til de sjeldne typene. Det er for eksempel ikke uvanlig at de dukker opp etter besteforeldre som har gått bort, sier Fausa.

Mange mynter produsert før 1920 kan ha god verdi også i vanlig brukskvalitet. Men jo bedre stand de er i, jo høyere blir prisen.

– Det er enorm forskjell på om myntene er helt perfekte, eller om de har vært i bruk, sire Fausa.

Ser vi for eksempel på 1 kronen fra 1875 så oppgir Samlerforlagets myntkatalog at den verdt 38.000 kroner i perfekt stand. Et fullgodt eksemplar med merkbar slitasje er imidlertid bare verdt 3000 kroner.

Folk kaster gjenstander for millioner – disse tingene kan du få gode penger for

– Har alltid god verdi

Har du et glass med gamle mynter stående er kvaliteten som regel ikke spesielt god. Hvis myntene er fra etter 2. verdenskrig mener Fausa det nesten ikke er verdt bryet å undersøke dem, om det er fortjeneste man er ute etter.

– Slike mynter selges i kilopris. Og du får ikke mer enn 30-40 kroner kiloen, forteller Fausa.

Han påpeker samtidig at han nå kun snakker om finansiell verdi.

– Mange kan selvfølgelig ha mye glede av å gå gjennom mynter på slike glass for å lage seg en egen samling. Det kan vekke gode minner. De fleste samlere er uansett ikke opptatt av den finansielle verdien, sier han.

Har du mynter fra 1800-tallet kan du imidlertid regne med at de også har en finansiell verdi. Fausa forteller at Norge gikk over fra skilling og daler til kroner og øre i 1875. Sitter du med en gammel speciedaler kan det være gode penger å hente på et salg.

– Disse har alltid god verdi, sier Fausa.

Disse tingene bør du ikke kaste: – Det er mange som ikke aner hvor verdifullt det er

Spesielle minnemynter, som er preget til minne om en begivenhet, personer eller steder, er ikke like populært i Norge som før, etter at Norges Bank stoppet med minnemynter i edelt metall i 2014.

Det finnes imidlertid unntak her også. Sykkel VM i Oslo i 1993 ble arrangert litt i skyggen av Lillehammer OL. De tre minnemyntene Norges Bank ga ut til Sykkel VM ble derfor ingen stor suksess. Få kjøpte dem, og de fleste måtte smeltes ned igjen. De som er igjen har i dag en viss verdi.

– Du kan få 2000 kroner for en slik sølvmynt i dag, sier Ole Bjørn Fausa.

Eksperter tror kursen kan 25-dobles: – Som å investere tidlig i Apple og Google

Seks kjente eksemplarer

Alexander Røer hos Roschberg Mynthandel forteller at det finnes enkelte mynter som virkelig har stor verdi. Har du en norsk 20-krone fra 1883 liggende, kan du smile bredt.

– Disse omsettes i dag for 300.000 til 350.000 kroner. De er kjempesjeldne. Man vet ikke hvor mange som finnes av disse, men det anslås at det bare er rundt 50 eksemplarer igjen, sier Røer.

Den dyreste norske mynten som er solgt er en tredobbel speciedaler-mynt fra 1666. Den gikk for 3,45 millioner kroner på auksjon, forteller Røer.

Han forteller at mynter fra før 1600-tallet er svært sjeldne, og at den første norske mynten ble laget i 995. Denne er det seks kjente eksemplarer av, som alle er på museum.

– Dukker det opp en slik for salg vil den trolig være stjålet eller fra et ulovlig jordfunn. Teoretisk sett så burde dette være den dyreste norske mynten man kan ha, men man kan egentlig ikke eie denne, sier Røer.

Til slutt deler Røer et viktig tips. Om du finner gamle verdifulle mynter, er det en ting du ikke må finne på å gjøre.

– Det er mange som tenker at det er lurt å vaske og pusse gamle mynter selv. Dette må du absolutt ikke gjøre, om du ikke er kyndig i faget. Det kan ødelegge myntens overflate, og forringe verdien kraftig. Vi kjøper helst med møkka på.