RISKA: Det er i realiteten aktivitør Grethe Lill Birkeland som skal ha æren for at åtte påskekyllingen kom til verden natt til langfredag. Hun gikk til innkjøp av en rugemaskin og skaffet kyllingegg fra bekjente.

Sykepleier Marianne Riska Fuglestad forteller at eggene ble godt passet på.

– Vi har snudd og vendt på dem i rugekassen på skift. At det ble åtte levende av ni egg som klekket inne i den lille rugekassen, har vi fått høre er mange. Så er det jo koselig at vi fikk fire i hver farge, sier Riska Fuglestad og kikker mot den lille banden som er plassert på gangen i ett stort og passende bur.

Populært

Sykepleieren forteller at kyllingene er veldig populære blant beboerne.

– De kommer hit fra den andre avdelingen også for å kikke litt på disse vidunderne. Dyrene er veldig populære, og etter hva jeg vet er ikke dette første gang kyllinger blir klekket frem på Riska bo- og aktivitetssenter, sier hun.

En av beboerne som setter umåtelig pris på de små nøstene, heter Mary Sviland. Hun ble 98 år den 3. april, men tross lang fartstid blir hun bedåret.

– Se hvordan de beveger seg så rask og elegant. De er jo bare vidunderlige, smiler hun.

Det har seg slik at en av kyllingene er kalt opp etter Mary Sviland.

– Sett deg ned her, så skal jeg hente «Mary» opp til deg sier sykepleieren.

Like etter sitter 98-åringen med sin navnesøster i hendene og koser seg.

Mary Sviland forteller mellom slagene at hun opprinnelig er fra Osterøy i Vestland fylke. Hun flyttet til Sandnes i 1946, like etter krigen.

– En venninne av meg jobbet her som frisørlærling og hun bidro til at jeg ble hushjelp hos familien Sigurd Hetland. Etter det ble jeg boende i Sandnes, sier Mary Sviland.

– Var det her du traff din mann?

Ja, Ole Andreas het han, men han er dessverre død nå. Han hadde familie fra Sviland, og derav kommer jo etternavnet mitt, sier hun.

– Hvor traff du Ole Andreas for første gang?

– Det var jo på dans, vet du. Det var en av mange ting jeg likte ved ham. Han var så god til å danse, smiler hun med kyllingen mellom hendene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

At kyllingene er populære på aldershjemmet, er ingen overdrivelse. Underveis mens Sandnesposten besøker stedet 2. påskedag, kommer flere innom for å hilse.

En av de andre beboerne kunne minnes at hennes mann alltid hadde kyllinger løpende rundt på kjøkkenet på denne tiden av året, mens en annen husker at hans far hadde digre rugekasser i kjelleren.

Etter hvert som kyllingene blir til høner eller haner, skal de plasseres bort på egnet og avtalt sted.

– Disse skal det ikke bli mat av, sier sykepleier Marianne Riska Fuglestad.

– Nei, er du sprø, vi kan jo ikke spise disse, kontrer Mary Sviland.