KVADRAT: Aseco Gull og Sølv er familiedrevet og eies i dag av Tone Stokkeholm og Lars Kronstad. Det var Tones far Arne Stokkeholm som grunnla bedriften i 1965.

Navnet Aseco kommer fra Arne Stokkeholm & co. (Tone Stokkeholm).

– Jeg er veldig fornøyd med å jobbe for denne familiebedriften, og nå har jeg snart vært her i ti år, forteller butikksjef Kozhyn Rashid (34).

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Planen hennes var ikke i utgangspunktet å bli værende her så lenge, da hun opprinnelig hadde utdannet seg i en annen retning.

– Dette er et arbeidssted du bare trives og blir værende i. De fleste som jobber her har vært her i snitt ti år, smiler butikksjefen.

Hun får støtte fra sin kollega Sissel Skåren (66) som har jobbet i butikken siden den åpnet i 2009.

– Her blir vi gamle og vi trives så godt. Jeg fant det rette for meg og ble bare værende. Det er gode arbeidsgivere og det er så viktig, smiler Sissel.

Julehandel

Butikksjef Kozhyn mener julehandelen i år har gått fint, men at det kanskje har vært en liten endring i kjøpemønsteret til kundene.

– Før har vi sett at kanskje julehandelen har startet litt sent. I år opplever jeg at folk har startet enda tidligere med å gjøre unna gaveinnkjøp før jul, sier Kozhyn.

– Jeg tror det kan ha sammenheng med pandemien og at folk er redde for en plutselig nedstenging eller andre begrensninger på handelen. Det kan være de frykter å komme i karantene, slik at de blir sittende hjemme, tror hun.

Likevel er det en jevn strøm av kunder innom senteret og butikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Denne siste uka før jul opplever vi som tidligere år at det er litt flere menn som er innom for å handle julegaver, forteller Kozhyn.

Hun setter stor pris på å kunne hjelpe kundene som gjerne ønsker å kjøpe en personlig julegave til sin kjære.

– Flere av våre kunder er faste kunder og har vært det gjennom flere år. De setter stor pris på at vi kjenner dem igjen, også med munnbind på, sier butikksjefen lattermildt.

Kunsten er å huske hvilken gave kunden kjøpte i fjor eller året før, og så ønsker noen av dem å supplere med diamanter eller annet som matcher tidligere gaver.

– For mennene som handler gave opplever jeg at det er veldig personlig. De skal kjøpe noe fint til sin nærmeste, sier hun og fortsetter;

– Vi har kunder innom som takker oss for at vi hjalp deres kjære med å finne en matchende gave, smiler Kozhyn.

Siste innspurt

Butikksjefen mener det er vanskelig å spå helt hvordan de aller siste dagene før jul blir.

– Dette er ikke et helt vanlig år, så det er ikke så lett å si. Jeg vet i hvert fall at det heldigvis er mulig for folk å gjøre en trygg handel med god avstand her. Så langt har desember vært veldig bra, og vi har kunder i alle aldersgrupper.

Noen av kundene har vært trofaste gjennom ulike livsfaser.

– Vi blir kjent med dem gjennom ulike livsfaser. Noen kan vi følge fra de er barn og til de får barn selv, smiler Kozyn.

– Det er mange lojale kunder her og jeg syns det er så koselig når de forteller sine personlige historier gjennom de ulike fasene. Det er både rørende og spennende, syns jeg.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

I butikken lyser og glitrer det fra de glassklare butikkmontrene. Kozhyn og Sissel hjelper kundene som kommer inn.

– Er det noe spesifikt alle skal ha i år?

– Vi selger veldig mye forskjellig og er mest opptatt av at det folk kjøper skal passe til personen det er tiltenkt, smiler Kozhyn.

Sissel (66) har jobbet i samme lokaler hos den forrige gullsmeden også. Neste år går hun inn i pensjonsalder etter lang erfaring i bransjen.

– Noe som er ekstra spesielt for kundene her er vel det gode utvalget av diamanter i denne butikken, smiler Sissel.

Kozhyn nikker enig med. Det er en del kunder som viser interesse for diamantene.

De to damene avslutter med felles enighet rundt stor trivsel på jobb. Butikksjefen vil helst ikke høre Sissel snakke om noe pensjonsalder, da hun er redd for å miste den gode medarbeideren.

– Slike som Sissel vokser ikke på trær, mener Kozhyn.

– Jeg får kanskje være ekstrahjelp her da, ler Sissel.