Torsdag 1. desember er røykvarslerdagen. Brannvesenets råd i den forbindelse er klokkeklart:

– I Rogaland brann og redning IKS (RBR) sine ni eierkommuner har det de siste fem årene vært 330 boligbranner. Test røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember. Fungerende røykvarsler redder liv, skriver de i en pressemelding tirsdag. .

Røykvarslerdagen er et mangeårig samarbeid mellom brannvesenet, Det lokale eltilsyn (DLE), Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Gjensidige.

Slik tester du

  • Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte.
  • Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det.
  • På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

– Alle kan bli bedre på å tenke brannsikkerhet. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Nicolai Jørgen Berner, leder i brannforebyggende avdeling i RBR.

Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje. Brannvesenet anbefaler seriekoblede røykvarslere. Disse virker slik at når en røykvarsler går et sted, så går alle røykvarslerne samtidig.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Berner.