(Solabladet)

Sykkelrittet Hellestørunden ble arrangert 23. juni i fjor og det var i den forbindelse noe redusert fremkommelighet for biler mellom klokken 17.30 og 19.45. Det var nok til at en bilist valgte å trosse både skilting, regler og vaktenes iherdige forsøk i å få han til å stanse.

Han kom nemlig kjørende fra en adresse i sørabygda, og ville kjøre mot Tjelta – rett mot rittsyklistene. En vakt som sto ved parkeringen på Hellestøstranden prøvde å stanse sjåføren ved å stille seg i veien. Også to av tilskuerne involverte seg, og prøvde å stanse bilisten. En av disse sitter igjen med hjulmerker på skoen etter hendelsen.

– Det sier jo litt om hvor nære vi var. Han traff meg. Hadde jeg ikke gått til siden hadde han kjørt meg ned, sa tilskueren til Solabladet like etter hendelsen.

Hele hendelsen fant sted foran Solabladets journalist, som var til stede for å fotografere syklistene. Like etter fortsatte ferden i høy fart mot Tjelta. Noen få hundre meter nærmere syklistene, prøvde en av rittets motorsyklister på nytt å stanse bilføreren ved å slå ut med armene.

Ved å kjøre ut på jordet unngikk bilføreren motorsykkelen, og han kjørte så videre mot syklistene, slik Solabladets bilder viser. Syklistene som kom mot bilen samlet seg i høyre halvdel av veien, og unngikk sammenstøt. Ingen skal ha blitt fysisk skadet i hendelsen.

Nektet for hendelsen

Både arrangørklubbene og en av de involverte tilskuerne valgte å politianmelde sjåføren som ble identifisert. Solabladet tok kontakt med eieren av bilen dagen etter rittet. Det er samme mann som nå har fått reaksjonen fra politiet. Han nektet da for å ha vært til stede, eller ha noe kjennskap til saken.

– Hvilken kjøring da? Jeg har ikke kjørt noe på Hellestø, så det har jeg ingen kommentar til, sa mannen.

– Flere vitner så bilen kjøre mot sykkelfeltet som kom ned bakken under rittet?

– Å, spennende. Jeg har ikke vært der, svarer mannen.

– Lånte du bort bilen din i går?

– Nei, ikke meg bekjent. Jeg kjørte der kvart over seks, rundt der. Da hadde jeg bilen, men utover det så har, meg bekjent, jeg ikke lånt vekk bilen.

Forelegg

Politiet var ferdig med etterforskning av saken i desember i fjor.

Politiinspektør Terese Braut Våge opplyser til Solabladet at det ut fra en vurdering av alle opplysninger i saken har blitt tegnet et bilde av forholdet. Dette har igjen blitt vurdert og sjåføren har nå fått en reaksjon fra politiet.

Vedkommende har fredag mottatt forelegg fra politiet på 15.000 kroner, for brudd på vegtrafikkloven § 3.

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.»

Bevisene som er brukt i påtalevurderingen er vitneforklaringer, opplyser Braut Våge.

– Saken har blitt etterforsket. Avhør av flere vitner på stedet er gjennomført og sjåføren selv har blitt avhørt.

Hvorvidt mannen har godtatt forelegget, er for tidlig å si noe om. Det er gitt fem dagers frist på å vedta forelegget.

Sjåføren har ikke kommet med en klar innrømmelse i saken, men han erkjenner at han har kjørt på stedet.

– Vedkommende har innrømt at han kjørte, men han har gitt sin forklaring på hvordan han opplevde at kjøringen var. Det er litt ulike forklaringer på ulike deler, samtidig som noen forklaringer er like, sier Braut Våge.