– Vi er bekymret for at så mange fortsatt ikke har fornyet førerkortet. Nå haster det for de som vil fortsette å kjøre etter nyttår, sier avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen i Statens vegvesen.

Kan ikke kjøre etter nyttår

1. januar 2023 er ikke førerkort som er større enn bankkort lenger gyldig. Det betyr at du ikke har lov til å kjøre. Hvis du vil fortsette å kjøre må du fornye førerkortet innen utgangen av 2022. Du får førerretten tilbake når du eventuelt fornyer førerkortet på et senere tidspunkt.

5000 kr i bot

Hvis du kjører med et ugyldig førerkort, risikerer du 5000 kr i gebyr. Fra april blir du anmeldt hvis du blir stoppet i kontroll. Dersom man blir stoppet gjentatte ganger i løpet av de første tre månedene kan du også risikere anmeldelse.

Bestill time på trafikkstasjonen

– Du må ta nytt bilde på en trafikkstasjon for å fornye førerkortet ditt. Vi anbefaler å bestille time på vegvesen.no/timebestilling for å unngå ventetid. Husk å ta med gyldig legitimasjon, melder Vegvesenet.

Statens vegvesen godtar følgende legitimasjon:

Norsk bankkort med bilde og fødselsnummernorsk pass (ikke nødpass) norsk nasjonalt ID-kort (med og uten reiserett) norsk førerkort utstedt etter 1. januar 1998 norsk digitalt førerkort, Forsvarets ID-kortnorsk sjøfartsbok

Se vedlagt oversikt for hvor mange personer som gjenstår å fornye førerkortet i de ulike fylkene og kommunene. Kommunene som har færre enn 50 personer igjen er ikke med i oversikten på grunn av hensyn til personvern.