Kim Elin Olsen er daglig leder ved dLab DA, et produksjonsselskap som blant annet arrangerer Åpen Lab, et gratis filmkurs for barn og unge i Sandnes og omegn. I år er det fjerde gangen dLab arrangerer filmkurs på Dale, og sjette gangen kurset arrangeres generelt.

- Det blir kurs 20.07 - 22.07, og innspilling 25.07, 27.07 og 29.07, forteller Olsen.

Åpen Lab er altså et filmkurs for barn og ungdom i alderen 9 til 19 år.

- Måten vi arbeider på for å komme frem til sluttproduktet, som i Åpen Lab er en musikkvideo, er gjennom teknikken “devising”, eller “samskaping”. Denne teknikken går ut på at at alle involverte kan forme produktet/kunstverket. For eksempel i Åpen Lab får kursdeltakerne innføring og erfaring innen skuespill, kostymedesign, scenografidesign, utvikling av koreografi og bruk av teknisk utstyr som lys og kamera. Barna er dermed med på å forme og designe karakterene de selv spiller, i tillegg til å påvirke videoens uttrykk, forteller Olsen.

Kurset går over 5 - 6 dager, hvorav første halvdel går til forberedelser og utvikling av karakter, design og koreografi, mens andre halvdel går til selve innspillingen av det som blir en musikkvideo.

- Alle videoene omhandler klimakrisen og oppfordrer til samspill, gjenbruk og innsats for å skape en så fin fremtid for dagens barn og unge som mulig. Dette gjenspeiles også i hele konseptet. Kostymer og scenografi lages hovedsaklig av resirkulerte materialer og donerte tekstiler. I tillegg serveres det gratis, vegetarisk lunsj, sier Olsen.