(Solabladet)

– Det var en person som hadde lagt igjen bagasje et sted hvor han ikke tenkte over at det kunne lage problemer. Terminalen åpnes igjen med umiddelbar virkning, sier Kjell Risa, innsatsleder i politiet, og legger til:

– Personen er identifisert, og flyplassen vil åpne til normalen med umiddelbar virkning. Politiet har ikke tatt stilling til om det vil få følger for vedkommende, men vi har rykket ut med det nødvendige mannskapet situasjonen tatt i betraktning,.

En reisende som skal ut og fly og ble evakuert sier følgende.

– Vi måtte bare vente og se hva som skjedde. Det var ikke skremmende på noen måte, sier mannen, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Bildeserie

Se bildene: Gjenglemt bagasje førte til evakuering og full utrykning

Meldte seg

- En person har meldt seg til politiet som eier av de to gjenstandene. Situasjonen er nåavklart og under kontroll, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen.

Sør-Vest politidistrikt meldte tidligere på dagen at de hadde vært i kontakt med politiets beredskapsressurser, og at bombegruppen var på vei.

- Det er ikke lenger behov for bombegruppen, sier Bjørnsen.

Flyplassjefen: - Rutinene fungerte

Det har vært mye dramatikk ved flyplassen det siste året. Lufthavndirektør Anette Sigmundstad opplevde ikke på noe tidspunkt at situasjonen var utenfor kontroll.

- Jeg opplever at vi har kontroll på situasjonen, og at rutinene ble fulgt, sier hun , og legger til:

- Solen skinner, så de evakuerte ble ivaretatt ved å bli ledet vekk fra det berørte området.

Samtidig legger hun ikke skjul på at konsekvensene for selve driften ikke er ideell.

- Helikopterterminalen var stengt og det påvirket helikoptertrafikken. Det er uheldig, men samtidig viser det at systemene våre fungerer. Flytrafikken forøvrig har gått som normalt, sier hun, og legger til:

- Rutinen er at de som finner bagasjen gjør en avsjekk. Er de fremdeles bekymret så kontakter de politiet og politiet håndterer hendelsen derfra.

Dette skjedde

– Evakuering er prioritet 1 når vi er usikre. Nå jobber vi med å finne ut av hva som kan være i bagene, og hvem de tilhører. Vi driver etterretning på stedet. Vi konfererer med bombegruppa pr. nå om hva vi skal gjøre. Ingen er inne i bygget akkurat nå for å jobbe med bagene, sa Risa tidligere.

Han la til at det kan være gjenglemte bager, og at det ikke nødvendigvis var noen mistenkte i saken.

– Sør-Vest politidistrikt har vært i kontakt med politiets beredskapsressurser, og bombegruppen er nå på vei, opplyste operasjonsleder Olaug Bjørnsen.

Veiene inn til terminalen var sperret, og vår reporter på stedet meldte om at flere står utenfor CHC/Heli-One bygget. Rundt klokken 12:00 ble de bedt om å flytte seg lengre vekk fra heliporten.

Området som var sperret hadde en radius på rundt 200 meter rundt helikopterporten. Inngangen til parkeringshuset og taxifeltet var også stengt.

Fant mistenkelig eiendeler

Det var rett før klokken 11:00 politiet fikk meldingen.

– Politiet fikk i dag klokken 10.45 melding om to gjenstander på helikopterporten på Sola. Vi har per nå en uavklart situasjon. Mer enn det kan jeg ikke gå ut med akkurat nå, sa operasjonsleder Olaug Bjørnsen i en pressemelding.

Operasjonslederen presiserte at det ikke er grunn til bekymring for innbyggerne.

– Det er en uavklart sikkerhetssituasjon på Heliporten. Det er alt jeg kan si nå. Politiet har sperret av et område der. Dette får naturligvis konsekvenser for trafikken til og fra Heliporten, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad til Stavanger Aftenblad, som meldte om saken først.

Flere politipatruljer var på stedet, og det var også flere ambulanser på vei til området.

Til Solabladet bekreftet Sigmundstad at det er en evakuering på bakgrunn av en uavklart security-hendelse.

– Da er det en prosedyre med evakuering og varsling av politiet, som har skjedd nå. Det er ingen skadde. Det er det jeg vet for øyeblikket, og nå er det politiet som styrer resten av hendelsene, sa Sigmundstad, og la til at dette naturlig nok påvirker helikoptertrafikken.