At søppel havner i naturen er et velkjent problem. Lørdag morgen var flere dykkere på plass for å rydde noe de selv kaller for en sterkt forurenset Likai.

Etter helgens rydding sto de igjen med rundt 1,5 tonn med søppel. Blant det var dekk, gamle hagemøbler, høytrykkspyler og scooter.

– Helt forferdelig

Fortsatt er det søppel som ligger igjen.

– Vi rydder regelmessig tre til fire ganger i året. Nå var det en stund siden vi hadde vært på Likai. Her viste det seg å være mye søppel, sier Jeroen Jasper Kluit som er en av dykkerne.

Han var selv med å dykket etter søppel. Som andre ganger de har ryddet kaier langs sjøen var ikke fangsten mindre her.

– Det er helt forferdelig. Det blir kastet bilbatterier, dekk og motorsykler. Det er gjerne enkelt å bare kjøre ned til kaien og lempe det av, men det er ting som overhodet ikke skal være i sjøen og mye av det som slippes ut kan påvirke dyrelivet, peker han på.

For dykkeren er det uforståelig hvorfor det velges å dumpe søppel ut i naturen.

– På Likai står det flere containere som det hadde vært mulig å kaste søppelet opp i. Allikevel er det folk som bare lemper det av, sier han.

Få opp øynene

– Grunnen til at vi gjør dette er fordi at vi synes det er kjekt, samtidig er det også viktig at dette blir gjort, legger han til.

Hver gang det er rydding i sjøen dokumenteres dette på Facebook-grupper.

– Vi gjør det for å få opp øynene til folk. At folk skal se hvor mye dritt som befinner seg i sjøen. Da vi ryddet på Likai fløt det med olje rundt motorsykkelen som ble funnet, sier Kluit.

– Hva gjør dere med det dere har funnet?

– Vi kontakter de rette instanser. Etter vi var på Likai kontaktet vi Ryfylke Friluftsråd som skal komme i dag å plukke med seg det vi har dratt opp men også resterende ting som blir for tunge for oss å få opp og tar dette med seg til Jåttåvågen for å kaste det, avslutter han.