(Jærbladet)

– Dette var kjekt. Det var jo et par mer kjente navn enn meg som var nominerte, sier Børre Bratland til Jærbladet.

– Veldig stas. Helt rått, er reaksjonen til regissør Ivar Aase og skuespiller Brigt Skrettingland.

Under kortfilmfestivalen i Grimstad vant den elleve minutter lange musikkvideoen, som egentlig skal være en musikal, «Kjære Gud» pris for beste musikkvideo.

Jærbladet har tidligere omtalt musikalen, som har premiere på Bryne kino på fredag.

«Årets vinner er en helt unik musikkvideo, som skiller seg ut med en filmatisk tilnærming og god historiefortelling. Regissøren tar oss gjennom et helhetlig univers hvor musikk og video supplerer hverandre godt, med bruk av mørk humor og lokalbefolkning», begrunnet juryen.

Gullstol

Det betyr at General Forsamlings musikkvideo kunne motta «Gullstolen for beste musikkvideo». Inkludert i det er 50. 000 kroner gitt av Oslo Fotokunstskole.

Som nevnt er det Ivar Aase som har regissert kortfilmen. Da Jærbladet slår på tråden, er han på vei hjem til Jæren sammen med skuespiller Brigt Skrettingland.

– Vårt prosjekt skilte seg ganske mye ut i hele uttrykket og med musikken til «Generalen», men vi merket at det var god stemning og latter i salen. Det var kjekt, for vi var spente på reaksjonen utenfor Jæren, sier Aase.

Han får støtte av Skrettingland.

– Jeg lurte nok mest på hvordan de ville ta alle de lokale referansene, men du så bare at den ene etter den andre landet. Vi sitter og snakker om «stasjoen» og «skrettingen», men folk var helt med likevel. Det er fantastisk, sier Varhaug-mannen, som humoristisk legger til at han hadde blitt provosert om han ikke hadde blitt spurt om å spille Pål.

Bratland sier at den gode stemningen i salen i Grimstad tydelig bevis på hvor bra de har fått det til med filmen, men samtidig er det utenfor Jæren han har flest lyttere – i alle fall på digitale strømmetjenester. Der er Oslo nummer 1.


«Kjære Gud»

«Kjære Gud» er en mørk, jærsk musikal-kortfilm med artisten General Forsamling (Børre Bratland.)

Alkoholisert og arbeidsløs, søker Pål (Brigt Skrettingland) lykken på den lokale puben og får en siste sjanse til å redde seg fra livets misære. Hans vei ut av avgrunnen på Varhaug leder ham til en jærsk underverden av alkohol, spillebuler og illegale livdyrauksjoner.

Filmen er en oppfølger til «Den som ler sist» fra 2017. Begge filmene har blitt nominert til Beste Norske Musikkvideo ved Den Norske Kortfilmfestivalen.

Premiere på fredag

En helaftens festpremiere med brun løper, farse og konsert venter på fredag. Først med filmvisning på Bryne kino, før turen går til Hvelvet for farsen og konserten.

– Det gleder vi oss til. Nå har vi tatt en seier på bortebane, så er vi spent på mottakelsen på Bryne. Vi er jo vant til en litt annen reaksjon hjemme på Jæren. Hvis det sies at «det va greit det» er jo det et ganske godt kompliment.

I sjåførsetet ved siden av ler Skrettingland.

– «Va ikkje så gale det», imiterer han.

Søndag kveld er det bare noen få billetter igjen til forestillingen.

– Det hadde jeg aldri trodd, så det har gått over all forventning, sier Bratland.

Noen uker etter fredagens festligheter, går de i gang med pub-til-pub lansering. Der er ikke planene helt spikret ennå, men at det blir et arrangement på Stasjoen Pub på Varhaug – det kan de garantere.

Full begrunnelse for vinneren av Gullstolen for beste musikkvideo:

«Årets vinner er en helt unik musikkvideo, med mange kvaliteter som utvider formatet og som skiller seg ut med en filmatisk tilnærming og god historiefortelling. Videoen har et visuelt sterkt formspråk hvor regissøren har et godt øye for detaljer, komposisjon, farger, lys og følelsesmessig oppbygging. Regissøren tar oss gjennom et helhetlig univers hvor musikk og video supplerer hverandre godt, med bruk av mørk humor og lokalbefolkning, som både gjennom musikk og film drar oss inn i en egen dyster landlig verden.»