KULTUR: Sandnes-profilen Jan Rune Holdhus har opplevd stor suksess de siste årene som soloartist. Men komiker, sanger og skuespilleren fra Hana har fortsatt til gode å opptre i Sandnes kulturhus, tross en haug med show i nabobyen Stavanger. I år er året for å gjøre noe med.

Soloshow

Jan Rune har i mange år stått på scener rundt om i regionen, men aldri alene. Utenfor kulturhuset møter Sandnesposten mannen bak den populære karakteren June Kommune. Bak seg skal han opptre om fem måneder, noe han aldri har gjort før.

– 25. november skal jeg stå der for første gang i mitt liv. Det er noe jeg ser veldig fram til og det er noe jeg alltid har drømt om. Det er bare å kjøpe billett, oppfordrer den engasjerte komikeren. Akkurat slik vi er vant med å se han.

På spørsmål om hvorfor han aldri har hatt et eget soloshow før pandemien, må Holdhus først ta en kort tenkepause før han svarer:

Rett og slett fordi jeg ikke har turt det, det hadde nok litt med selvtilliten å gjøre. Under pandemien da June Kommune-karakteren ble skapt, så oppsummerte det egentlig alt jeg har gjort. På det tidspunktet turte jeg å bare slippe alle hemningene løs og kjente på det at jeg ikke hadde noe å tape.

Han har allerede rukket å bli 42 år, men det skulle altså ta 25 år før han turte å få scenelysene kun rettet mot seg selv.

– Jeg er vel det man kan kalle en «late-bloomer» i bransjen. Det var nå jeg hadde en historie jeg ville fortelle, så har jeg vært så heldig å få jobbe med Pål Mangor Kvammen. Jeg har fått et veldig godt nettverk rundt meg.

Vinteren 2021

Under koronapandemien var kulturbransjen på felgen. Avlyste forestillinger, få publikummere og lite jobber var bare noe av det kulturskikkelsene som Holdhus opplevde. Men det var også på det et av de mørkeste tidspunktene June Kommune skulle få sitt definitive gjennombrudd.

– Det var i 2021 da det var en skikkelig vinter her i Rogaland. Jeg har aldri bodd i et hus i Stavanger før, og en dag holdt jeg på å slå meg skikkelig på isen. I slike situasjoner blir jeg kjempesint fordi det å tryne er skikkelig flaut. Jeg følte der og da at dette var noe jeg måtte gi beskjed om. Dette var dråpen i en tid der pandemien herjet og jobbene forsvant. liksom dråpen.

For å få ut frustrasjonen tok Jan Rune en telefon til mannen sin som på det tidspunktet var på utenlandsreise.

– Jeg ringte mannen min som på daværende tidspunkt var i Singapore og kjeftet. Han ba meg om å ikke finne på noe dumt som å publisere ting på Facebook. «Hva skal jeg gjøre da» spurte jeg. Gjør noe morsomt ut av det, svarte han. Det endte med at jeg tok fram klipsøredobbene hjemme som jeg fikk fra en pakkelek til jul, en pologenser, briller og tilfeldigvis en leppestift som lå i skuffen. Etter det laget jeg en video, og tenkte ikke mer på det egentlig.

– Det ble jo en suksess til slutt?

Ja, det ble jo det. Riktignok ble June en suksess. Det hadde jo ikke blitt noen June Kommune uten en Jan Rune, gliser han i solsteken.

På «Hjemmabane»

Billettsalget er allerede godt i gang og Holdhus selv lover en fartsfullt forestilling.

– Det blir en morsom og til tider litt trist forestilling med noen personlige historier. Men det blir også mye fart, musikk og et inkluderende show.

– Og utsolgt?

– Jeg håper jo at jeg kommer til et utsolgt kulturhus. Det er jo litt skummelt å være på hjemmebane, men jeg gleder meg kjempemasse.