Etter Russlands angrep på Ukraina den 24. februar i år flyktet millioner av ukrainere ut av landet og til andre europeiske land. Også i Sandnes og rundt om i regionen har flere flyktninger kommet seg på plass, og nå lærer mange av disse seg norsk i lokalene til Frivillighetssentralen byen.
Fått tilskudd
På flere steder i landet har studieforbundet AOF Norge, som er en ideell organisasjon som har voksenopplæring som hovedformål, søkt midler om å drive norskopplæring for å hjelpe de ulike kommunene etter stor pågang.
I Langgata 76 samles en god del av disse hver torsdag og fredag.
– Her er det norsk opplæring hovedsakelig for ukrainere, men det er også åpent for andre nasjonaliteter. Foranledningen til dette var at vi søkte integreringstilskudd gjennom IMDI for å være med å arrangere norskopplæring, forteller Elin Idland i AOF i det kursdeltakerne strømmer smilende inn på rommet der undervisningen foregår.
Målet med opplæringen er at deltakerne skal gjennomføre totalt 50 timer som gir dem grunnleggende norsk på A1 nivå.
Ut i jobb
Så langt har prosjektet vært vellykket og Idland skryter av samarbeidet de har hatt med kommunen og ikke minst Frivillighetssentralen.
– Vi har vært så heldige og fått låne lokalene av Frivillighetssentralen, og har samtidig hatt et meget godt samarbeid med Flyktningsenheten i Sandnes kommune. Det vi ønsker er å bidra til at disse menneskene skal få stille mye sterkere i samfunnet og ikke minst få dem ut i jobb. Mange som har kommet hit har masse utdannelse, men sliter med å få jobb på grunn av norsken.
I Sandnes er de fleste kursdeltakerne seniorer mens på Ålgård er mange unge voksne. Idland er klar på at det er minst like viktig at seniorer også forstår det norske språk.
– Det er viktig at også de lærer språket slik at de kan støtte opp om familien og ikke minst få med seg hva som skjer i samfunnet.
Høydepunktet
Det skal ikke stå på læreviljen blant de som kommer inn i rommet når Sandnesposten kommer på besøk. Det kan tolk og underviser på huset, Marta Chmelnicka bekrefte. Hun er opprinnelig fra Polen, men flyttet til Norge for mange år siden og har lært ukrainsk gjennom sin farfar.
Hun var ikke vanskelig å be da hun fikk forespørselen om å lære det ukrainske folket norsk.
– Jeg og Elin kjente hverandre godt fra før og da hun ringte meg å spurte om jeg kunne bidra, så svarte jeg ja umiddelbart, sier Marta med et stort smil.
For henne gir det noe ekstra å kunne lære bort språket.
– Det er en vanvittig lærevillig gjeng her og jeg er imponert over alt de har lært på veldig kort tid. For mange her er disse kursene høydepunktet i uka og de er veldig takknemlige for å få denne muligheten til å lære språket. De sier at de ikke gjør så veldig mye utenom annet enn å utforske området.
Og kommer med en oppfordring til de som har mulighet til å bidra med noe.
– Vi hadde satt veldig stor pris på om folk eksempelvis ville ha donert bort billetter til kulturarrangementer eller eksempelvis Oilers-billetter. Mange her har veldig lyst å dra på ulike arrangementer, men har ikke råd, oppfordrer Marta.