Serien «Evy og alltid» var etterlengtet for Sandnesfolk. Endelig en serie som løfter frem den flotte byen vår; Sandnes eller Sadness som den ble kalt av en «Asfaltselger» i første episode av NRK serien,

Hos meg har spesielt tre scener fra serien satt spor. Da «Asfaltselgeren», som for mange assosieres med mennesker med rusavhengighet, henvender seg til Evy på Ruten virker hun først brydd og mistenksom. Spesielt da han spør hva hun har i koffertene sine. «Ingenting», svarer Evy og han responderer kvikt: «Då har du mye av det i hvert fall», og videre sier han «Håper du finner noe av verdi i Sadness da». Og Evy finner mye av verdi, men noe essensielt trenger hun hjelp til å finne.

Les også

Sandnes T-skjortene til Frode har tatt av: – Enorm oppmerksomhet

I andre episode, med tittelen Junkislove i Langgata, møter vi igjen «Asfaltselgeren». Denne gangen i nær samtale med kjæresten som selv mener hun ikke er verdt å elske. Hun kan ikke kunne love trofasthet, men han velger å stole på henne.

Da «Asfaltselgeren» oppsøker den lokale brudesalongen for å finne kjole til kjæresten, blir han avvist og henvist til Fretex. Butikkinnehaveren irettesetter butikkmedarbeideren like etter og minner henne om at «En kunde er en kunde». Først senere i episoden får vi, gjennom øynene til Evys bestemor, se at en kunde er langt mer enn en kunde. Enhver kunde er et menneske som skal vises respekt og inkluderes.

I møte mellom Evy og bestemoren foregår den omsorgsfulle veiledningen, idet også Evy i bestemorens brudelokaler forviser han som selger Asfalt. Bestemoren kommenterer hendelsen like etter: «Det var ikke fint». Bestemoren nikker så mot gaten der den forviste kunden står. Evy forstår umiddelbart hva bestemoren mener, og vet at her er det noe som må gjøres. Hun går ut i Langgata og inviterer kjæresteparet inn. Evy finner sammen med bruden den rette brudekjolen, og de to gir hverandre oppløftende kommentarer. Og bestemoren overrekker en bryllupsdress til brudgommen, som umiddelbart kler på seg denne finstasen.

Les også

Thomas fikk klar beskjed: – Du kan glemme å være fysisk aktiv igjen

Disse hendelsene er for meg de fineste og viktigste scenene i serien, fordi det i disse oppstår verdige møter mellom mennesker som ser hverandre og løfter hverandre. Brudgommens tale til bruden gir også rom for ettertanke. Han forteller om orkideen som folk steller og tar vare på. Hvis den blomstrer én gang, er det verdt strevet. Han håper bruden kan være nr. 1 i sitt eget liv, og kanskje nr. 1 i hans liv også.

Høsten 2022 startet erfaringskonsulent ved Mestringsenheten i Sandnes, Morten Wathne og undertegnede Drømmefangerne i Sandnes - et fortellerverksted for mennesker med rusavhengighet og pårørende. I verkstedet løfter vi frem ulike fortellinger og trener oss i fortelle dem fra en scene. Et av målene for arbeidet var å lage en forestilling med deltakernes personlige fortellinger. Verdenspremieren fant sted på Sosial recovery konferansen i Rogaland i oktober, Sosial Recovery konferanse 2022 - YouTubem. Det var mange rørte mennesker i salen. Fortellingene løftet frem vendepunkt som var avgjørende i deltakernes liv. Liv hvor det å oppleve fordømmelse og stigma har vært vanlig. For mange kom vendepunktet først den dagen de opplevde et verdig møte med et fagmenneske og eller et medmenneske som så dem, lyttet til dem og løftet dem. Først da klarte de å løfte seg selv.

Så takk Evy og bestemor, og filmskaperne bak serien, for at dere viste at det også i Sandnes finnes slike mennesker, som vet å ta vare på alle menneskene rundt seg og som er med på å få sine medmennesker til å blomstre. Dette vil være med på å endre Sadness til mangfoldsbyen Sandnes, og gi koffertene til byens innbyggere viktig innhold for livets videre reise.