Elisabeth Astrup sier til Sandnesposten at de er i fortløpende dialog med både grupperinger hvor menn har seksuell omgang med hverandre. Folkehelseinstituttet driver aktivt med helseopplysning både mot miljøene og mot sexarbeidere.

– Fra det ble klart at dette utbruddet i hovedsak omfatter menn som har sex med menn, har vi hatt tett og løpende dialog og møter med aktører som driver helseopplysning og forebygging i de aktuelle miljøene, inkludert sexarbeidere. Det ble også tidlig utarbeidet informasjonsmateriell til bruk i miljøene, forteller Astrup til Sandnesposten.

– Folkehelseinstituttet i samarbeid med Helsedirektoratet har samarbeidet med organisasjoner og grupper for å sørge for at målrettet informasjon blir spredt og er tilgjengelig. Innspill fra organisasjonene er svært viktig både for vår sosiale mediekampanje og det øvrige informasjonsmateriellet.

Hun mener de berørte miljøene tar informasjonen og utbruddet på alvor.

– De berørte miljøene gjør en veldig god innsats i å tilgjengeliggjøre informasjon både på sine nettsider, i sosiale medier og under ulike arrangementer. Helseutvalget har for eksempel også hatt egne kampanjer i sosiale medier, sier hun.

I tillegg sier Astrup at Folkehelseinstituttet fortsetter å veilede helsetjenesten og befolkningen om situasjonen og smitteverntiltak mot apekopper.

Kondom hjelper ikke

Instituttet samarbeider tett med kommunene om oppfølging av de smittede og deres nærkontakter, sier Astrup

– Hvor høy er risikoen for at en smittet mannsperson med vil smitte en kvinne ved seksuell omgang? Er det likt som når to menn har seksuell kontakt? Det trolig flere menn som har seksuell omgang med menn, men som også har omgang med kvinner. Er risikoen da like høy for at kvinner vil motta viruset og eventuelt bringe det videre?

– Apekopper smitter mellom mennesker, altså både menn og kvinner, barn og voksne, via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Fordi apekopper smitter hovedsakelig gjennom direkte kontakt, er det større sannsynlighet for videre spredning hvis sykdommen blir introdusert i et nettverk der det er mye tett kontakt, for eksempel i en husholdning eller blant seksuelle partnere.

– I dette utbruddet har apekoppeviruset kommet inn og spredt seg internasjonalt i sosiale og seksuelle nettverk av menn som har sex med menn. Fram til nå har det vært svært lite spredning utenfor dette miljøet, og da i hovedsak innen husstanden. Det kan tyde på at viruset i hovedsak sprer seg ved intim kontakt og særlig ved sex. Spredningen ligner på den vi ser ved noen seksuelt overførbare sykdommer der spredningen hovedsakelig opprettholdes i «en kjernegruppe» av personer med høy rate av nye seksuelle kontakter, sier Astrup.

– Hjelper beskyttelse med kondom når det kommer til å begrense smitten mellom menn, eller er det annen type dråpesmitte som i disse sammenhengene er mest smittsomt? Hvordan bringes smitten enklest videre?

– Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier. Derfor beskytter ikke kondom mot apekopper, sier Astrup.