Det trolig flere som har sett Per Anders Øie i bybildet. Han liker godt turen til sentrum fra boplassen på Hana. I 2023 når han pensjonistalder, og kisten i leiligheten har fulgt ham store deler av livet.

– Jeg fikk en meget god pris av en advokat på Østlandet som het Holtedal. På den tiden hadde jeg nettopp begynt å jobbe som avisbud for Aftenposten. Da jeg fikk min første lønn, betalte jeg 500 kroner for den. Jeg mener det var i 1968, forteller Øie.

Selve kisten er datert 1924. Årstallet er markert med en plakett på lokket. På innsiden er den merket som «Reiseefekter av eget Fabrikat». Leverandøren heter spesialforretning Josh. Christiansen.

– Det kan vel minne om det jeg kaller for en amerikakoffert. Da jeg kjøpte den mener jeg affeksjonsverdien var rundt 20.000, forteller Øie.

Til Sandnes på 90-tallet

Per Anders Øie kom til Sandnes på 90-tallet da hans nå avdøde far og stemor bodde i regionen. Øie hadde også en stund kontakt med en bror som bodde på Nærbø. Den trivelige mannen har også bodd 25 år i Stavern. Nå bor han i en tilrettelagt bolig på Hana.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I leiligheten står den godt bevarte skatten.

– Den er jo veldig fin da, sier Per om sitt aller eldste, fysiske minne.

På tross av frykten for at en artikkel skal fremstå som salgsannonse, nevnes det at Per Anders Øie muligens er interessert i å selge antikviteten.

– Jeg liker folk som tar vare på ting. Det er nesten det aller viktigste for meg, med tanke på å skulle avhende eiendelen, sier han.

Eksperten vurderer

Magnor Tjelta er innehaver av antikk & Auksjon AS i Storgata. Basert på tilsendte bilder fra Sandnesposten, mener eksperten at kisten er verdt rundt 1000 kroner. Dette er ikke hugget i stein, men noe Tjelta antar.

Det er en pris langt unna det Per Anders hadde håpet kisten er verdt. Så da spørs det om eiendelen skifter eier med det første.

(Artikkelen fortsetter under artikkelen)

Per Anders Øie har funnet seg godt til rette i Sandnes. Han har vært med på de store endringene folk er vitne til i sentrum.

– Sandnes har fått et storbypreg. Se bare her i havnen ved Ovalen. Her bygges det oppover til Noredalen. Det er spennende å følge med på, sier 66-åringen med handelsskolen og postskolen i bagasjen.

I tillegg til å kose seg i bybildet, liker Per Anders Øie veldig godt idrett, og spesielt fotball. Nylig dro han til Bryne for å se oppgjøret mot Mjøndalen.

– De solgte jo toppscoreren, Joacim Holtan, før sesongstart. Da ble det en vanskelig sesong. Samme med Viking da de kvittet seg med Berisha. Klubbene må jo ta vare på skattene sine.

Akkurat skatter vet jo Per Anders Øie en del.