(Gjesdalbuen)

– Vi jobber alle. I tillegg skal ungene gå løp, sier far Torje Håland.

Håland har viet store deler av livet sitt til skiskyting. Han har blant annet deltatt på toppnivå selv i mange år, men sluttet i 2002.

Etter det var han en del av smøreteamet til landslaget i mer enn ti år. Nå er han trener i Figgjo IL, og skal være med å lede Lysebotn Opp for femte året sammen med Renate Tjetland.

– Det er meg og Renate. Hun har tatt hovedansvaret, jeg har erfaring. Sammen skal vi klare det håper jeg.

Familie-dugnad

Kona Bjørg Iren Håland og barna deres skal også delta på Blinken.

– Kona er satt opp på å følge følgebilene, det er hennes jobb på Lysebotn Opp. Ellers er det rigging og baking for henne. Barna jobber også dugnad, med rigging i Lysebotn og gjennomføring av løpet. Han eldste skal også jobbe i Gjesdal, litt på rigging og skal gå selv.

Familien Håland er både med i Figgjo IL og Gjesdal IL.

– VI har valgt å ha ungene med i Gjesdal og, for da har de mer treninger. Derfor har vi oppgaver i Gjesdal og. Jeg driver ikke trening aktivt i Gjesdal, det er bare ungene.

Her har han derimot ikke noe lederansvar.

– Så da er det bare å møte opp på dugnad og stille med godt humør.

Barna

Ifra i år av, deltar alle barna til Torje og Bjørg Iren.

– Hun minste begynte i år, da hun ble gammel nok. Så er det Torjus 14 år, som går i 15-års klassen, Ola på 12 år og går i 13-års klassen, og Anna på 8 som går i 9-års klassen i skiskyting.

– Hva betyr Blinken for barna dine?

– Det er et høydepunkt. Det har ikke vært det samme de siste årene på grunn av korona. Det er det de snakker om. De syns det er spennende å gå i Sandnes. Det er et av sommerhøydepunktene vil jeg si. De har jo vært skuffet når det ikke har blitt med korona.

– De fikk en noenlunde løsning i fjor da de kunne gå i Melsheia, men det var ikke det samme. De har sett fram til Lysebotn, det får de være med på i år.

Og det er nettopp det at barna ser fram til Blinken, som gjør at Torje Håland liker å gå «all-in» på Blinken.

– Jeg bruker jo ei uke av ferien på det her, så det er viktig for meg. Det er veldig kjekt for ungene, de ser fram til dette. Det er først og fremst det som driver meg. Jeg syntes det er stas at de holder på, jeg har jo drevet med dette selv.

– Det er kjekt at de går i samme fotspor, jeg vil jo si det. Det er en bra ting, og jeg ville gjort det samme igjen. Selv om jeg ikke ble best, har jeg fått så mange bra ting med meg.