Arbeiderpartiet har tillit til lærerne våre, Stangeland!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi står i en vanskelig og ekstraordinær situasjon. Butikkene klamrer seg til kundene over netthandel. Flere er permitterte og går hjemme. Helsearbeidere risikerer liv og helse for å behandle andre. Renholdere har vist sin livsnødvendige jobb gjennom forebygging av smitte. Transportbransjen står på høygir for å gi oss mat i butikkene og butikkansatte jobber dagen lang for at vi skal fremdeles forsøke å holde hverdagen noe normal ved å kunne handle inn til fredagstacoen.

Flere går hjemme og det inkluderer barna. På uvisst tid. Jeg mottar daglig tilbakemeldinger fra foreldre i Sandnes om hvordan dette fungerer. Flere foreldre er slitne av å forsøke å ta på seg lærerhatten som veier tungt med 3-5 års utdanning om hvordan barn lærer best. Det er utfordrende å finne frem pedagogen i seg, samtidig som mange har hjemmekontor. Særlig kanskje for enslige foreldre som ikke har noen form for avlastning i disse tider. Foreldre, og samfunnet generelt, har fått en nyvunnet respekt for arbeidet lærerne utgjør i hverdagen.

Lærerne har i rekordfart måttet omstille seg. Sammen med resten av samfunnet. At Guttorm Stangeland skriver i et innlegg i Sandnesposten at «Både elever og lærere gjør så godt de kan, men det er klart at vi fortest mulig må gjøre grep for å gi elevene best mulig undervisning.» illustrerer en mistillit. «Lærere gjør så godt de kan, men undervisningen de gir er ikke god nok».

Jeg er ikke enig. Lærerne har over natten måttet vri hele sin pedagogiske verktøykasse for å imøtekomme kravene Corona-viruset har satt oss i. De har videoundervisning, lager hjemmelekser og timeplan, i tillegg til å ringe ut til de tusen hjem for å høre hvordan barnet har det. Dette er svært tidkrevende.

Hjertebarnet til posisjonen, nemlig innkjøp og bruk av Chrome books til elevene i Sandnesskolen, har vist sin plass i den fremtidsrettede skolen. Chrome booken benyttes av elever, foreldre og lærere i forbindelse med undervisning til vanlig, men har i denne situasjonen vist seg å være samfunnskritisk for at elevene skal fortsette sin læring. Det er klart at det er en læringskurve å benytte seg av et digitalt verktøy, men læringskurven har aldri vært brattere. Lærerne jobber dag og natt for å gi våre elever den beste undervisningen.

Stangeland skriver videre «Det er f.eks. ikke greit at elever får oppgaver som de må besvare på papir, fotografere og sende inn!». Jeg og Arbeiderpartiet viser vår store tillit til lærerne, og vil ikke hverken gi påbud eller forbud i undervisningen. Dersom det er noe vi som politikere kan gjøre for at forenkle denne utfordringen, skal vi stå parat for å hjelpe til. Jeg vil likevel ikke gå inn å detaljstyre det lærerne kan best – å lære bort. Corona-krisen har understreket alle yrkesgruppers betydning, det er derfor enda viktigere at vi lar lærerne være lærere, og ikke at vi som politikere skal overstyre fagfolks arbeid.

Samfunnshelter er tydeligvis immune mot og næres av coronaviruset – de arbeider jo så sabla mye hardere enn før. Tusen takk!

Artikkeltags