(Avisa Oslo)

I løpet av det siste året har Anne Cathrine Nilsen (78) opplevd flere ubehagelige situasjoner med elsparkesykler.

– Jeg er 78 år gammel og jeg har dårlig rygg, dårlig hofte og dårlig balanse. Jeg prøver å bevege meg så mye som mulig, men nå føler jeg at jeg har blitt fratatt min rettighet til å kunne gå på fortauet, mener hun.

Elsparkesyklene må ifølge Nilsen bort fra fortauet og parkene. Hun kaller dem farlige og etterlyser et elsykkelforbud på fortauene.

– Jeg har bodd i Norge 58 år. I fjor ble jeg for første gang kalt hore, da jeg ba en elsparkesyklist om å vente på grønt lys.

Ble kalt «hore»

Hun forteller at hun var i gang med å hjelpe en eldre kvinne med gåstol over et fotgjengerfelt i Josefines gate da elsparkesyklisten dukket opp bak dem.

– Jeg sa til mannen i 30-åringene «kan du vente litt mens jeg hjelper henne over veien og vente til det er grønt lys?» Da kalte han meg en «jævla hore», og ba meg «dra tilbake til dit jeg kom fra».

Nilsen er rystet. Hun mener det er lovløse tilstander i bybildet.

– Det er texas det er ute. Elsparkesykler dukker opp rett som det er og kjører på fortauet. Jeg trodde ikke i min villeste fantasi at jeg ville se dette på våre gater uten at myndighetene ville gripe inn, sier hun.

Skadet ankelen

Nilsen forteller at hun nylig ble påkjørt av en elsparkesykkel i Hegdehaugsveien.

To elsparkesyklister skal ha dukket opp på begge sider av henne på fortauet, og personen nærmest butikkbygningen kjørte inn i ankelen hennes.

– At han ikke brakk ankelen min er utrolig. Jeg dyttet ham inn i veggen. Jeg tror han ble litt paff, for han plukket bare opp sykkelen og dro videre.

Hun forteller at et ungt par så hendelsen, og prøvde å stoppe mannen, uten hell.

De ville også hjelpe henne og ringe ambulanse.

– Jeg fikk satt meg på en benk, og kjente på hvordan bevegeligheten i foten min var. Jeg hinket og satte foten i vannbad da jeg kom hjem. Men jeg hadde heldigvis ikke noe brudd, sier Nilsen tidligere har arbeidet som sykepleier.

– Ingen tar ansvar

To dager senere gikk 78-åringen nesten over ende på grunn av en elsparkesykkel i Bogstadveien.

– De sto flere personer på samme sykkel, ifølge Nilsen. Plutselig suste de forbi og de traff meg på albuen og skulderen, men de bare kjørte forbi.

– Jeg ba dem om å holde avstand fra meg og de skrek tilbake at jeg var en dum kjerring, sier Nilsen.

– Dette er andre gang i løpet av et par dager at jeg kunne blitt veldig skadet, sier hun og sukker.

Nilsen sier hun observerer mange på fortauene som er redde og urolige på grunn av elsparkesyklister som kjører fort på fortauene. Nå etterlyser hun politikerne.

– Ingen tar ansvar. Jeg er opptatt av at alle skal ha det bra når de går utendørs. Noen må redde byen.

Les også

Klimamålene nås med elsparkesykkelen