Andrea Sørevoll (23) har alltid vært usikker på hva hun ville bli som voksen. I flere år lekte hun med tanken om å bli trafikklærer da hun alltid har likt å kjøre bil, men grunnet avstanden til studiesteder, ble den tanken satt på vent.

I Norge er det to steder man kan studere for å bli trafikklærer; Nord universitet og OsloMet med studiested utenfor Lillestrøm.

– Det er vanskelig i Norge. Jeg skulle ønske at tilbudet var bredere og nærmere. Det er kun to steder man kan studere og snittet er ganske høyt siden det er få studieplasser, sier Sørevoll.

Så etter muligheter i utlandet

Da Andrea ble litt eldre, fant hun ut at det var på tide å gjøre noe. Hun kunne ikke la nysgjerrigheten bli stanset av et krevende studietilbud i Norge. Hun så dermed etter muligheter i utlandet.

– Jeg så først på Danmark. Jeg søkte på Google og så at det finnes ulike studieforløp i Danmark som er opptil åtte måneder. Det var for eksempel et studietilbud hvor det tok et halvt år å bli trafikklærer. Dessverre endret de reglene slik at det nå kreves flere sertifikater for å ta programmet. Da sjekket jeg Sverige, sier hun.

23-åringen har alltid interessert seg for Sverige. Hun synes at svensk er et fint språk og liker at det billigere å bo der. Da hun så at nabolandet i tillegg hadde et utdanningsløp som var et halvt år kortere enn i Norge og at det var flere skoler å velge mellom, ble valget enkelt.

– Det er veldig spennende å bo i Sverige. Jeg merker at folk er hyggeligere og mer frampå enn i Norge. Jeg angrer ikke på valget mitt. Alt med hele landet er sjarmerende, sier hun.

Overgangsperiode

Totalt er det 162 studieplasser ved de to stedene det er mulig å utdanne seg som trafikklærer i Norge.

– Vi opplever at det er mangel på trafikklærere, og at det hvert år er flere søkere enn det er studieplasser. Vi setter pris på at dette er et populært studie, og at mange ønsker å bidra til økt trafikksikkerhet. Om du skal jobbe som trafikklærer i Norge, vil det enkleste og beste være å også ta utdanningen i Norge, så vi mener det bør være nok studieplasser til å dekke behovet i bransjen, sier Øyvind Årbogen, seniorrådgiver for opplæring i Norges Trafikkskoleforbund.

Han forteller at det i 2020 var 35 som tok utdanningen i Sverige og 13 i Danmark.

– Kunne utdanningstilbudet for å bli kjørelærer vært bedre?

– Vi er godt fornøyd med det samarbeidet vi har med utdanningsinstitusjonene. Så vil det selvsagt alltid være forbedringspunkter. Det kan dreie seg om et mer fleksibelt eller samlingsbasert opplæringsløp, som gjør at studentene ikke må flytte til studiestedet. Vi tror blant annet økt fleksibilitet kan bidra til et bedre tilbud. Trafikklærerutdanningen vil alltid være mindre enn sykepleier- eller lærerutdanningen, og det påvirker selvsagt antallet studiesteder som kan tilby utdanningen, sier Årbogen.

Han forteller at om du tar utdanningen i Sverige, blir du pålagt en 13 måneder lang overgangsperiode i Norge, der du blant annet får fem arbeidskrav.

– Nok utdanningssteder i Norge

Morten Hagland er daglig leder og trafikklærer i Olavs Trafikkskole. Han mener at det ikke er for få utdanningssteder i Norge.

– Jeg har ikke de nøyaktige tallene på dette, men det utdannes over hundre kjørelærere i Norge i året. Det er ikke et problem å få tak i nok kjørelærere. Men man må ha forholdsvis gode karakterer for å komme inn på de to studiestedene, sier han.

Under koronapandemien sier han at inntakskravene i Trondheim gikk ganske kraftig opp.

– Det er nok mange som må forbedre karakterene sine for å komme inn der, sier han.

Hagland mener at det er en fordel å ta utdanningen sin i Norge da det sammenlagt kan ta mindre tid, medregnet overgangsperioden. Andrea synes likevel at en utdanning i utlandet var det beste alternativet for henne.

Vil flytte tilbake til Sandnes

Andrea har flyttet fra familien og kjæresten sin i Sandnes. Studieoppholdet i Sverige er derfor kun midlertidig. Når hun er ferdig med utdanningen sin til sommeren 2024, vil hun flytte hjem igjen.

– Selv om det er gøy, er det også veldig skummelt å flytte til et annet land. Jeg har alltid vært hjemmekjær. Det er i tillegg mange ting som man kanskje ikke kommer på når man skal flytte. Jeg måtte bytte bank og telefonnummeret mitt. Det er andre regler man må forholde seg til. De snakker et annet språk som kan føre til kommunikasjonsproblemer, sier hun.

Studenten er derfor glad for at hun ta den praktiske delen av studiet i Sandnes. Hun vil da ha 16 uker hvor hun kan være hjemme. Når Andrea er ferdig med å studere, er planen å bli kjørelærer så fort som mulig.

Les også

Anette fikk ny jobb mens hun var i permisjon: – Heldig som får lov til å jobbe her